Přednášející: Jan Bartuška, P.Dh
Osnova přednášky:
1. Úvod – motivace: provedení algoritmu vypití deseti standardních piv (termín otevřen k diskusi) patří k základním dovednostem, které by měl zvládat každý absolvent bakalářského programu.
2. Výběr vhodného času – výběru základních kritérií pro vykonání algoritmu je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Z časového hlediska dlouhodobého se nedoporučuje provádět algoritmus po rozchodu s partnerem/partnerkou či po náročném fyzickém či psychickém výkonu. Z krátkodobého časového hlediska není vhodné ho provádět po vypití většího, než malého množství jiného alkoholu (pokud neprovádíme kombinovaný algoritmus Vodka/Pivo/Víno).
3. Výběr vhodného vzdáleného okolí – tento výběr se týká:
- Výběru čtvrtě, která by měla být v docházkové vzdálenosti od místa, kde experimentátor hodlá upadnout do bezvědomí;
- Výběru podniku, který by neměl být v blízkosti železnice, řeky, rybníka, vojenské střelnice, ZOO či rozestavěných staveb, včetně výkopů. Zároveň musí podnik splňovat podmínku nabídky piva dle bodu 4.
4. Výběr vhodného piva – individuální a značně náhodné kritérium, závisející především na empiricky známém výsledku působení dané značky na chlastající subjekt. Obecná doporučení zde mohou být pouze vodítkem; většina subjektů reaguje nejlépe se standardním výčepním světlým pivem průmyslové značky, u něhož je důležitý především Kolářův index kocovinotosti, jež vykazuje střední až silnou korelaci s obsahem sacharidů v pivu.
5. Provedení algoritmu:
- Pro každé n, Z kde n je přirozené, n<=10 je počet piv a Z={0,1} je logická funkce zvracení;
- Počáteční podmínky: n=0, Z=0;
- Pro každé dopité pivo n=n+1;
- Pokud Z jako funkce n, Z(n)=1, potom n=0;
- Opakovat kroky 3,4 pro množinu n;
- Algoritmus je ukončen, pokud n=10.
Varianty – sluší se dodat, že zjednodušený Congův algoritmus nepočítá s funkcí Z(n), což je pro provedení algoritmu přípustné.
Závěr – praktická ukázka algoritmu.
Přidejte komentář
Komentáře (0)
Buďte první, kdo přidá komentář ke článku!