Cestování za pivem, speciální díl – Odtajněné autentické zápisky z výletu do Horních Franků

Půl roku po návratu z legendárního červnového výletu do Horních Franků je podle nás již doba dostatečně dlouhá na to, aby bylo možné otevřít archiv a seznámit veřejnost v plné šíři s tím, co se tam vlastně dělo.

Vidět to, co v nás bezprostředně po návratu vzbuzovalo stud, s odstupem a shovívavým úsměvem. Mluvím teď hlavně o počtu vypitých piv, která jsme v těch osmi dnech zvládli, protože zde se skutečně pohybujeme v cifrách, které by i u poměrně těžkých notoriků vyvolávaly závist.


Protože jsem již po cestě tušil, že se jedná o výlet, z něhož si nejspíš po návratu nebudu nic pamatovat, rozhodl jsem se vést si svědomitě deník a každý navštívený pivovar a každé vypité pivo pečlivě zaznamenat a ohodnotit. Oba dva jsme tedy po každém ochutnaném pivu měli prostor se k němu vyjádřit, a první, co z nás vyšlo, bylo nemilosrdně zaznamenáno. Zpětně se to ukázalo jako dobrý nápad, protože mé předpoklady se potvrdily – co jsem nezapomněl ihned, to jsem zapomněl později, a tyto zápisky nyní i pro mě představují cenný materiál zpřítomňující mi čas strávený v pivním pupku světa.


Následující text tedy představuje veškeré tyto zápisky přepsané z ohmataného sešitu do elektronické podoby plus závěrečné statistické shrnutí. Po dlouhém váhání jsem se rozhodl pro skutečně věrný autentický přepis včetně blbých keců, faktických chyb a pasáží u kterých sám zpětně nechápu, co jimi chtěl pisatel (kterým jsem byl já sám) říci, protože je to podle pro zachování atmosféry výletu nezbytné a zpětné úpravy by ji jen narušovaly. Do textu jsem tak zasahoval pouze v případě gramatických chyb, překlepů, nebo pokud byl již rukopis tak roztřesený, že bylo potřeba některá slova domýšlet.


Musím tedy čtenáře upozornit, že jde o skutečně syrový text se vším negativním, co k tomu patří. Ostatně, čtenář zvyklý na naše skvostná díla psaná vytříbeným slohem a vybroušeným jazykem by po jeho přečtení mohl i zpětně ocenit naši schopnost autocenzury a úprav prvotního nápadu do finální podoby.


Tolik tedy jako vysvětlení a varování úvodem a nyní již dejme prostor oněm sto plus jednomu pivům, která jsme měli tu čest ochutnat:


1, Plzeň – nádraží: Gambrinus 11 (z kelímku, vypit ve vlaku); 0,75 l každý
Karel: (vyjadřuje spokojenost, nikoliv nadšení)
Kryštof: (vyprošťovák mu pomohl)


2, Cheb – Steak House Extreme: Gambrinus 12; 0,5 l každý
Karel: „Dej Bůh štěstí!“
Kryštof: „Dej Bůh štěstí!“
Sklenice: „Dej Bůh štěstí!“
Bůh: „Na to jsem krátkej.“


3, Cheb – Chodovarka: Chodovar 11; 0,5 l každý
Kryštof: „Ňáký komentáře?“ (ticho)
Karel: „Náhodou docela dobrý. Poslední český pivo.“


4, Bayreuth – Youth Hostel Bayreuth: Glenk Bayreuth (lahváč); 0,5 l každý
Kryštof: (rozbil marmeládu)
Karel: „Dobrý, hořký pivo.“
Kryštof: „Takový nasládlý.“
Karel: „Nasládlý? Mně nepřijde.“


Bayreuth – Brauerei Stadter; 0 l každý
Rodinný domek, pivovar připomíná pouze samolepka, homebrewing


5, Oettingen in Bayern – Oettinger (lahváč); 0,5 l každý
Karel: „Teplé a hnusné.“
Kryštof: (nemá co dodat)


Bayreuth – Buschenschänke Bäckerei; 0 l každý
Zavřené, nejspíš jen pekárna s domácím pivovarem


6, Bayreuth – Becher Bräu – Kräussenpils; 0,5 l každý (seit 1781)
Lehké, světlé, kalné; náhodně objevena hospoda Mann’s Bräu (neplánovaný pivovar); je to pivovarská hospoda?


7, Bayreuth – Mann’s Bräu – Dunkel; 1,0 l každý (seit 1823)
Hospoda ve Friedrichstrasse, pivovar v Altstadtu
Karel: „Není přes něj vidět. Je černé.“
Kryštof: „Tyjo, já si dám ještě jedno, vono to nechutná jak kafe!“


8, Bayreuth – Maisel’s Brauerei – Weisse; 0,5 l (seit 1887)
Kryštof: již zná z Hodkoviček, ale je spokojen
Karel: „Plné ovocné chuti tam napiš. To tam nepiš!“


9, Bayreuth – Bayreuther Bierbrauerei AG – Aktien Pilsner; 0,4 l (seit 1872)
Karel: „Nemá skoro žádnou chuť.“ (ale má žízeň)

Kryštof: „No… Nemá to chuť.“


10, Bayreuth – Bayreuther Bierbrauerei AG – Landsbier; 0,5 l
Karel: „Voni ty černý piva fakt uměj.“
Kryštof: „Nojo, ty jo! To vůbec nechutná jak černý pivo.“


11, Bayreuth – Maisel’s Brauerei – Kritzenthaler; 0,5 l
Kryštof: „Jak se to mohlo stát?”
Karel: „Ježišmarja!“ (tady se nám povedlo si objednat Alkoholfrei)


12, Bayreuth – Becher Bräu – Pils; 0,5 l každý
Karel: „Silná chmelová, ne zrovna příjemná chuť.“
Kryštof: „Má to nepříjemné doznívání.“
Barvou a průzračností plzeňský typ, ovšem silně chmelený
Jean-Paul (bayreuthský spisovatel z tácku): „Člověk slyší raději ozvěnu než odpověď.“


13, Bayreuth – Glenk Bräu – Pils; 0,5 l (seit 1852)
Karel: „Je v tom cítit alkohol.“
Kryštof: „Já jestli to budu takhle míchat, tak se asi pobleju.“


14, Hollstadt – Altstädter Original; 0,5 l
Kryštof: „Je v tom trochu to kafe.“
Karel: „Tmavý pivo, jak ho kurví Češi.“


15, Fresing – Weihenstephaner Pils; 0,5 l každý (seit 1040)
Kryštof: „Nejstarší globalizovaný europatok.“
Karel: „A ještě k tomu přechlazenej. Výborný tácek.“


16, Ahorntal – Brauerei Stöckel – Helles; 0,5 l každý (seit 1866)
Karel: radši si zapálil a dodal „Místní podprůměr.“
Kryštof: „To říká už tou barvou – já jsem slabé pivo.“


17, Ahorntal – Brauerei Stöckel – Landbier; 0,5 l
Kryštof: „Na to, že to je černý, je to úplně bez chuti.“
Karel: „Zapiš!“
Kryštof: udělal si z toho Rauchenbier, Marlbora dochází.


18, Bad Staffelstein-Loffeld – Staffelberg Bräu – Geldner; 0,5 l každý (seit 1856)
Karel: „Mám takovou žízeň, že bych si dal i Arguse za euro sedmdesát.“
Kryštof: závistivě kouká po půllitrech ostatních hostů.
Karel: „Já bych radši toho Arguse.“


19, Huppendorf – Brauerei Grasser; 0,5 l každý + další 0,5 l každý + další 0,5 l každý (seit 1750)
Karel: „No výborně, to chutná jako pivo.“
Kryštof: „No až moc. Takový silně nachmelený.“
Karel: „Ty už seš taky silně nachmelenej.“


20, Weismain – Püls Bräu – Pils; 0,5 l každý (seit 1798)
Kryštof: „Tak tohle bylo snad nejhnusnější.“
Karel: „To ne, to první bylo hnusnější.“
(další pivo barvy chcanek)


21, Reckendorf – Keller-Bier – Hell; 0,5 l (seit 1597)
Karel: „Docela silné. A hořké.“
Kryštof: „Docela dobrý. Není to takový to přechmelený.“


22, Reckendorf – Keller-Bier – Dunkel; 0,5 l
Kryštof: „Mně ty černý už začínaj chutnat.“
Karel: „Je to nasládlé.“


23, Weismain – Püls-Bräu – Schlenkerla Rauchenbier; 0,5 l
Kryštof: „Tak pověst nelhala, to fakt chutná jak uzený.“
Karel: „Takovej salámek ty vole. To ani nechci.“


24, Weismain – Püls-Bräu – Kellerteunk Dunkel; 0,5 l
Karel: „Barvu nevidím (pivo v porcelánu), ale chutná to jak světlý.“
Kryštof: spokojen s Rauchenbierem (viz 23)


25, Uetzing – Uetzinger Metzgerbräu – Weizen; 0,5 l (seit cca 2000)
Kryštof: „Chuť taková nijaká, ale to prostředí dělá, že mi to chutná.“
Karel: „Já nevim, chutná to jak pšeničný pivo no.“


26, Uetzing – Uetzinger Metzgerbräu – Lager (černé); 0,5 l
Karel: „Hodně kvasnicové.“
Kryštof: (zjistil, že pivo stálo 1,10 Euro) „Hodně dobrý.“


27, Stublang – Brauerei Dinkel; 0,5 l každý
Karel: „Takový typický, ničím zajímavý. Není špatný.“
Námět na název článku o Horních Francích: „Nevstoupíš dvakrát do téhož piva.“
Kryštof: „Je to takový obyčejný. Ale málem jsem to vypil i s mouchou.“


28, Ebensfeld-Pferdsfeld – Brauerei Leicht; 0,5 l každý (seit 1411)
Kryštof: „Mně popravdě moc nechutná.“
Karel: „Mně taky. Ale hospoda pěkná.“


29, Ebensfeld-Unterneuses – Brauerei Martin; 0,5 l každý
Karel: „Mně to dneska přijde všechno stejný.“
Kryštof: neschopen hodnocení zaměstnán vyprávěním bavorské stařenky o místních pivovarech


30, Bad Staffelstein-Wiesen – Brauerei Thomann – Lager; 0,5 l každý (seit 1985)
Kryštof: „Jo! Dobrý! Na tu šunku výborný spláchnutí.“
Karel: „Dobrý. Ale trošku nakyslý.“


31, Bad Staffelstein-Wiesen – Brauerei Thomann – Hefebier Weizen; 0,5 l každý
Kryštof: „Chutná to po pšenici a smrdí to po kvasnicích.“
Karel: „Kryštof zjistil, co znamená ‘hefe’.“


32, Kulmbach – Kulmbacher – Mönchshof Kellerbier; 0,5 l
Karel: „Keller nezklame.“
Kryštof: „Jó, máš to dobrý.“


33, Kulmbach – Kulmbacher – Kapuziner-Hefebier; 0,5 l
Kryštof: „Ty pivní styly se už opakujou.“
Karel: „Ty to máš takový neutrální.“


34, Kulmbach – Kulmbacher – Pilsner; 0,5 l každý
Kryštof: „Konečně pořádný kulmbašský europivo.“
Karel: „No, to ale je kulmbašský europivo. Kam se hrabe na Kellera.“


35, Bamberg – Brauerei Fässla – Gold Pils; 0,5 l (seit 1649)
Karel: „To je takový vostrý pivo.“
Kryštof: „No je takový kořeněný ty vole.“


36, Bamberg – Brauerei Fässla – Lagerbier; 0,5 l
Kryštof: „Takový já nevim… Medový, či co.“
Karel: „Já bych řek, že neurazí. Pokud nejsi trpaslík.“


37, Bamberg – Brauerei Spezial – Rauchenbier; 0,5 l každý (seit 1536)
Karel: „Es ist ein Rauchenbier! Ta vůně uzenky není nepříjemná.“
Kryštof: přičichl, ukousl a objednal prase


38, Bamberg – Brauerei Spezial – Hefebier; 0,5 l
Kryštof: „Kyselý.“
Karel: „To je fakt docela kyselý. Naprosto s tebou souhlasím.“


39, Bamberg – Brauerei Spezial – Märzenbier; 0,5 l
Karel: „Já z toho zase cejtim tu uzenku. Ta pani mi přinesla to samý.“
Kryštof: „No jo. Když to srovnáš barvou s tou ženskou vedle, tak to je to samý.“


40, Bamberg – Klosterbräu – Schwarzbier; 0,5 l každý (seit 1533)
Kryštof: „Má takovou tu hnusnou pachuť.“
Karel: „České černé pivo.“


41, Bamberg – Klosterbräu – Braustätte; 0,5 l každý
(na doporučení české erasmačky)
Karel: „Chutná mi to, co k tomu mám sakra říct?!“
Kryštof: „Nic neříkej, pij.“


42, Bamberg – Brauerei Spezial – Kellerbier; 0,5 l každý
Karel: „Dobrý, trošku nasládlý.“
Kryštof: (nad porcelánovým půllitrem) „Já jak na to pivo nevidim, tak to nemůžu hodnotit.“


43, Bamberg – Brauerei Greifenklau – Klarenbrau; 0,5 l každý (seit 1719)
Kryštof: „Plná, zakulacená, jemně nahořklá chuť.“
Karel: „Ježišmarja, co to je za kecy?! Ale kromě toho bych rád dodal, že to pivo je velmi dobré.“ (odříhne si v domnění, že mu nikdo nerozumí) „Taková o stupeň lepší Květnice.“


44, Buttenheim – Löwenbräu – Vollbier Hell; 0,5 l
Kryštof: „Na lahváče dobrý.“
Karel: „Tady ty světlý piva jsou takový podezřelý.“


45, Buttenheim – Löwenbräu – Lager; 0,5 l
Karel: „Takový nevýrazný.“
Kryštof: „Lepší než to moje no…“


46, Kemmern – Wagner Bräu – Hell; 0,5 l (seit 1788)
Kryštof: (v odpovědi na Karel/47) „Tohleto má chuť.“
Karel: „Pils už nepiju. Tohle je poměrně dobrý.“


47, Kemmern – Wagner Bräu – Pils; 0,5 l
Karel: „To ale nemá vůbec žádnou chuť.“
Kryštof: „Ježiš to je hnus.“


48, Bamberg – Brauerei Keesman – Pils; 0,5 l (seit 1867)
Karel: „Tenhle Pils není vůbec špatnej.“
Kryštof: „Ty Pilsy jsou prostě nakyslý.“


49, Bamberg – Mahrs-Bräu – Ungespudetes; 0,5 l (seit 1670)
Kryštof: „Ten Untentononc je fakt dobrej.“
Karel: „Jako já nevim, jak to komentovat už. To chutná všechno stejně. Jako dobrý pivo to je. Ale víc ti k tomu neřeknu.“


50, Schesslitz – Schmitt-Bräu – Edel Pils; 0,5 l každý (seit 1847)
Karel: „Takhle to dopadá, když člověk dostane první pivo z pípy v 10 ráno.“
Kryštof: „Barva a pěna to vypadá úplně jak česká piva. Chutí to je jak Dudák.“


51, Würgau – Hartmann – Dunkel; 0,5 l (seit 1550)
Karel: „Začíná jak německý a končí jak český černý.“
Kryštof: „Tak to je přesně to černý, který mi nechutná. Takový to český.“


52, Würgau – Hartmann – Pils; 0,5 l
Kryštof: „Já bych si ty Pilsy neměl dávat. Je to kyselý.“
Karel: „Tak jako kyselý mi to nepřijde. Ale výraznou chuť to taky nemá.“


53, Strassgeich – Drei Kronen – Zoiglbier; 0,5 l každý (seit 1308, 2011)
Kryštof: „To je fakt silný. Ale dobrý.“
Karel: „Hodně silný a hodně kvasnicový.“


54, Strassgeich – Drei Kronen – Dunkelbier; 0,5 l
Karel: (na výzvu jen se neboj kritiky) „Naopak, to je naprosto výbornej Dunkel.“
Kryštof: „No, schválně jsem si přihnul mocně a je to dobrý.“


55, Merkensdorf – Brauerei Hummel – Kellerbier; 0,5 l (seit 1556)
Karel: „Poměrně slabý na Keller.“
Kryštof: „Já nevím, jestli ten sklep cítím z toho půllitru nebo toho piva.“


56, Merkensdorf – Brauerei Hummel – Hefeweissbier; 0,5 l
Kryštof: „Jo! Dobrý!“
Karel: „Plné kvasnicové doznívání.“


57, Merkendorf – Brauerei Wagner – Ungespundet; 0,5 l
Kryštof: (nedokázal přeložit slovo Ungespundet) „Dobrý.“
Karel: „Příjemné plné chuti.“
Námět na článek: „Zpověď v Merkendorfu.“ (aneb vyplatí se vést si deník vypitých piv?)


58, Merkendorf – Brauerei Wagner – Märzen; 0,5 l
Kryštof: „To jsou tak dobrý piva!“
Karel: „Březňák může puknout závistí!“


59, Drosendorf – Brauerei Göller – Helles; 0,5 l každý (seit 1865)
(velmi příjemná hospoda se zahrádkou, dobré pivo)
Kryštof: „Pivo je dobrý a prostředí je hezký.“
Karel: „To je hrozně dobrý! Nic inteligentnějšího mě nenapadá.“


60, Drosendorf – Brauerei Göller – Dunkel; 0,5 l každý
Kryštof: „Tenhleten Dunkel je taky dobrej, do hajzlu!“
Karel: „To je taky dost dobrý pivo. Brauerei Göller se řadí na špičku hornofranských pivovarů.“
Intermezzo 1: „Dneska je naprosto výbornej den na návštěvu pivovarů.“ Karel po devátém pivu – 2012


61, Memmelsdorf – Drei Kronen – Lagerbier; 0,5 l (seit 1457)
Karel: „Na Göllera to nemá, ale je to velmi dobrý pivo.“
Kryštof: (po obdržení informace, že je to světlý) „Dobrý!“


62, Memmelsdorf – Drei Kronen – Dickelweisse; 0,5 l
Kryštof: „Kvasničák dobrej, to ti doporučuju ochutnat.“
Karel: „Kvasničák, kterej rozhodně neurazí.“


63, Memmelsdorf – Brauerei Höhn – Pils; 0,5 l každý (seit 1783)
Kryštof: „To mně mimochodem jako nechutná.“
Karel: „Ne? Mně docela jo.“


64, Bamberg - Keesmann – Pils; 0,5 l každý (seit 1867)
Karel: „Vypadá to hnusně a je to hnusný.“
Kryštof: „Má to pachuť svinstva na patře.“


65, Bamberg – Mährs Bräu – Helles; 0,5 l každý
Karel: „Další Pils, v podstatě žádná chuť.“
Kryštof: „U mě taky nic.“


66, Priesendorf – Brauerei Schräfer – Helles; 0,5 l každý (seit 1898)
Kryštof: „Je v tom chmel!“
Karel: „Pivo s velmi silnou chmelovou hořkostí.“


67, Trabelsdorf – Beck-Bräu – Kellerbier; 0,5 l každý (seit 1895)
Karel: „No je to takový zvětralý.“
Kryštof: „Chuť je dobrá, ale není to úplně vychlazený.“


68, Viereth-Trunstadt-Weiher – Kundmüller; 0,5 l každý (seit 1835)
Kryštof: „Poněkud nevýrazné chuti.“
Karel: „Osvěžující.“
Kryštof: „Protože seš zpařenej jak prase.“


69, Viereth-Trunstadt – Mainlust – Dunkles; 0,5 l každý (seit 1848)
Karel: „Nakyslé. Navrch není vůbec černé. Chutí připomíná ale.“
Kryštof: „Přehořklé.“


70, Bischberg – Zur Sonne – Urtyp Hell; 0,5 l každý (seit 1587)
Kryštof: „Nevím, jestli to je tím, že mám takovou žízeň, ale mně to chutná velmi.“
Karel: „Má takovou nevýraznou chuť.“


71, Bischberg – Zur Sonne – Weizen; 0,5 l
Kryštof: „Jo. I ty Weizeny maj dobrý. I když mně všechny ty Weizeny chutnaj stejně.“
Karel: „Jestli tohle nemělo chuť (viz 70), tak tohle už teprve nemá chuť.“


72, Bamberg – Kaisersdon – Kellerbier; 0,5 l (seit 1718)
Kryštof: „Příjemně nahořklé. Doznívání cítím ještě teď skrz ty nudle.“
Karel: „Standardní dobrý hořký Kellerbier.“


73, Bamberg – Kaisersdom – Dunkelbier; 0,5 l
Karel: „Tmavé a zvětralé.“
Kryštof: „Teď je ještě zvětralejší.“


74, Bamberg – Brauerei Fässla – Lagerbier; 2,0 l každý
Doprovázeno pouze komentářem zápasu Německo – Itálie; pro odborný komentář piva viz 36


75, Sambach – Brauerei Hennemann – Lagerbier; 0,5 l (seit 1870)
Kryštof: „Chuti spíše nevýrazné, nicméně osvěžující.“
Karel: „Dobrý, ale taky nevýrazný.“


76, Sambach – Brauerei Hennemann – Weissen Saison; 0,5 l
Karel: „Lehké pšeničné.“
Kryštof: „To je na mě příliš kyselé.“


77, Frensdorf-Herrnsdorf – Barnikel – Helles; 0,5 l (seit 1366)
Kryštof: „Vychlazené, což je v tomhle vedru hlavní. Trochu nakyslý.“
Karel: „Takový nakyslý.“


78, Frensdorf-Herrndorf – Barnikel – Dunkel; 0,5 l
Karel: „Cítím v tom ten pražený slad.“
Kryštof: „Ale jo, dobrý, není to ten českej rez.“


79, Frensdorf-Herrndorf – Barnikel – Weissen; 0,5 l
Karel: „Já marně čekám, až se dostaví nějaká chuť.“
Kryštof: „Pšenice v tom je. Mám ji v nose.“


80, Frensdorf-Renndorf – Müller – Fränkischenich Dunkel nicht Hell; 0,5 l každý (seit 1874)
Karel: „To je hrozně kyselý.“
Kryštof: „Silné doznívání na patře.“


81, Frensdorf-Untergreuth – Brauerei Büttner – Bier; 0,5 l každý (seit 1782)
Kryštof: „To je nějakej Helles, ne? Bez chuti.“
Karel: „Jemná hořkost. Neznámého druhu.“


82, Debring – Müller – Micherla; 0,5 l (seit 1699)
Karel: „Nemá to výraznou chuť.“
Kryštof: „Micherla, čekal jsem něco speciálního, ale je to normální Pils.“
Karel: „No já jsem to pil.“


83, Debring – Müller – Dunkles; 0,5 l
Kryštof: „Průměrný Dunkel.“
Karel: „Mně to přijde jako nadprůměrný Dunkel.“
Kryštof: „Možná sis jen nadprůměrně přihnul.“


84, Stegaurach – Hansbräu Stegaurach – Pils; 1,0 l každý (seit 2001)
Kryštof: „Výbornej Bitburger.“
Karel: „Dobrý pivo, ale chtělo by to trošku vychladit.“


85, Tiefenellern – Brauerei Hönig – Lager; 0,5 l každý (seit 1478)
Karel: „To je ovšem velmi dobré.“
Kryštof: „Sice nevim, jakej je to druh, ale hořkost správná, doznívání taky.“


86, Lohndorf – Heinrich Hölzlein – Vollbier Lager; 0,5 l každý (seit 1781)
Karel: „Jasnej Dunkel.“ (půllitr je porcelánový, barva není vidět)
Kryštof: „Dobrý. Konečně něco nasládlýho.“


87, Melkendorf – Winkler – Lager; 0,5 l každý (seit 1889)
Karel: „Má to dobrou hořkou chuť, možná trochu palčivou.“
Kryštof: „Má jisté odstíny suchosti.“


88, Geisfeld – Griess – Lager; 0,5 l každý (seit 1872)
Karel: „Poměrně slabý Lager.“
Kryštof: „Není to ono. Pečlivým srovnáním posledních 87 piv docházím k závěru, že tomu něco chybí.“


89, Weismain – Püls-Bräu – Weissen; 0,5 l
Kryštof: „Já až budu v Praze, tak už ty Weisseny pít nebudu.“
Karel: „Já až doma uvidím Meisela, tak si dám Meisela/majzla.“ (těžko říct, co měl Karel na mysli)
Karel: „Ale to pivo dělá divy v tom vedru.“ (asi lepší nevědět)


90, Geisfeld – Krug – Lager; 0,5 l každý (seit 1820)
Kryštof: „Velmi silně chmelené.“
Karel: „Příjemná jemná hořkost.“


91, Rossdorf am Forst – Lagerbier; 0,5 l (seit 1784)
Karel: „Tohle pivo je dobré, jemně hořké a naprosto ho nejsem schopen odlišit od těch dalších, která jsem dneska měl.“
Kryštof: „Možná už si zvykám na ta silná piva, ale je to slabý.“


92, Rossdorf am Forst – Braunbier; 0,5 l
Kryštof: „Až na lehký nádech rzi na patře vynikající.“
Karel: „Možná už to nedokážu rozlišovat, ale má to takovou jemnou příchuť.“
Kryštof: „Možná už tvoje chuťový buňky nedokážou rozlišovat nic než jemný náznaky chuti.“


93, Bamberg – Ambräusianum – Helles; 0,5 l každý (seit 2004)
Karel: „Má to vysloveně konformní chuť.“
Kryštof: „Je to Helles na pomezí s Weissenem.“


94, Bamberg – Ambräusianum – Dunkles; 0,5 l každý
Kryštof: „Lehce nahořklé a po půl kilu masa to má i plné doznívání.“
Karel: „Přes půl kila masa vůbec nejsem schopnej cejtit chuť. Ale je to asi docela dobrý.“


95, Bamberg – Schlenkerla – Rauchenbier; 0,5 l každý (seit 1405)
Karel: „V podstatě to chutná velmi dobře. Ale po tom půl kilu vepřovýho nemám na uzený ani pomyšlení.“
Kryštof: „Tak tohle je naše pravděpodobně poslední bamberské pivo.“


96, Nürnberg – Barfüsser – Blonde; 0,5 l (seit 1994)
Karel: „Až nepříjemně palčivé.“
Kryštof: „Má mírně nakyslou chuť s příjemným dozníváním, pokud má člověk rýmu. Chuťově vyvážené, cenově nikoliv.“


97, Nürnberg – Barfüsser – Schwarze; 0,5 l
Kryštof: „Tak to už má přesně to doznívání, který na českých černejch pivech nemám rád.“
Karel: „Má to náhodou dobrou, lehce nasládlou, nikoliv však nepříjemnou chuť.“


98, Nürnberg – Altstadthof – Rotbier; 0,5 l (seit 1984)
Kryštof: „Chutná to jak černý. Zas to doznívání nepříjemné tam (tomu?) kazí (kozí? kurví?) chuť.“
Karel: „Má podivnou, nepřirozeně sladovou chuť.“


99, Nürnberg – Altstadthof – Lagerbier; 0,5 l
Karel: „Hodně sladová příchuť.“
Kryštof: „Tohle chutná příjemně, byť hořčeji než jsem zvyklý.“


100, Nürnberg – Altstadthof – Schwarzbier; 0,5 l
Karel: „Chutná to jako typický český černý pivo, sakra!“
Kryštof: „Tak tohle je mé poslední pivo?“ (zavzlyká a utře slzu) „Hnusné.“


101, Nürnberg – Altstadthof – Weissbier; 0,5 l
Kryštof: „Weissbier docela dobrej. Trochu sladší a ne tolik kyselej.“
Karel: „Nasládlé, s výraznou chutí pšenice.“


Souhrny (za týdenní návštěvu, oba dohromady)


Celkem druhů piv: 101


Celkem litrů: 82,4


Celkem pivovarů: 59


Celkem navštívených pivovarů: 46

Autor: Kryštof Materna
Vloženo: 31. 12. 2012

Přidejte komentář

Komentáře (0)

Buďte první, kdo přidá komentář ke článku!