

Úvod
Rok se s rokem sešel a já, jako vždy rekordně pozdě, se konečně dostal k sepsání tradiční Výroční zprávy mého domácího zeptopivovaru Nuselské Hovado. Už není ani originální, když zopakuji, že se každý rok o jistou originalitu v podání této zprávy snažím. Mezi ty, kde si mi toto snad trochu povedlo, si dovolím zařadit fotoreportáž z varného dne z roku 2017, seznámení se cidrem, tedy dalším nápojem, vyrobitelným v domácích podmínkách, nebo loňský návod, jak je to všechno v pytli (už i to vaření piva).
Nuselské Hovado u přeštické svině!
Na letošní, jubilejně 10. výročí jsem si tak také připravil něco, co tu zatím v souvislosti s Hovadem nebylo. Věren své životní strategii nic nedělat a čekat, až mě nějaká příležitost kopne do zadku, jsem byl osloven Petrem Kvášem, spolumajitelem pivovaru U Přeška Přeštice, zda bychom spolu tak nějak nenavařili experimentální várky. Když už mě nějaká ta příležitost nakope, tak se jí většinou chopím a proto jsme se dohodli na spolupráci, ani jeden nevěda, jak to vlastně dopadne. Postupem času vykrystalizovala podoba tohoto počinu – uspořádáme sérii degustací, na které vždy navařím po třech různých pivech, kteří účastníci odegustují a piva, která dopadnou v hodnocení dobře, začnou U Přeška vařit. Degustace se takto uspořádaly dvě v pivním baru Trilobit, první z nich byla zaměřená na styl American Pale Ale a uvařeny byly tyto várky:
- APA Přeštice No 1 – American Pale Ale (vařeno v Pivoletu). EPM: 11,8 %. Hořkost: 44 IBU. Barva: 17,7 EBC.
- APA Přeštice No 2 – American Pale Ale (vařeno v Pivoletu). EPM: 12,1 %. Hořkost: 47 IBU. Barva: 9,2 EBC.
- APA Přeštice No 3 – American Pale Ale. EPM: 13,5 %. Hořkost: 50 IBU. Barva: 9,4 EBC.
Hodnocení jsme brali zodpovědně, celkově jsme jich sesbírali 32 a to v kategoriích Vzhled, Vůně, Chuť, Pitelnost a Celkový dojem. Nejlépe dopadla APA číslo 1, která dostala na stupnici 1-nejlepší, 10-nejhorší celkové hodnocení 3,58. Jde o pivo se středním tělem a řádným chmelením zejména na vůni chmely Ahtanum, Amarillo a Azacca (A Ano..líbily se mi tři "A", proto tam tyto chmele jsou :D).
Hodnocení v pivním baru Trilobit
Druhá degustace už nebyla jednotná stylem, ale i tak se našel společný jmenovatel, kterým byla pšenice. A jednalo se o tři spíše méně tradiční pšeničné pivní styly:
- Německý Dunkelweizen – polotmavé pšeničné (vařeno v domácím pivovárku Dvě kočky – neplést s pražským minipivovarem). EPM: 11,8 %. Hořkost: 29 IBU.
- Polské Grodziskie (o něm více zde). EPM: 9,5 %. Hořkost: 29 IBU. Barva: 5,5 EBC.
- Belgický Witbier. EPM: 10,5 %. Hořkost: 17 IBU. Barva: 7,4 EBC.
Zde na základě 30 hodnocení uspěli skoro stejně Dunkelweizen (2,74) a pro mě trochu překvapivě i piwo Grodziskie (2,78).
A výsledek? Na čepu v pivovaru pivovaru U Přeška se právě v těchto dnech objevila první várka piva APA Divotvůrkyně, uvařená dle vítězného receptu prvního kola. Další dvě pšeničná piva snad budou brzy následovat!
Divotvůrkyně na čepu v Přešticích
Pro mě osobně bylo určitě zajímavé nejen to, že se mému pivo dostalo opravdu široké možnosti degustace a že jsem si vyzkoušel spolupráci se „skutečným“ pivovarem, ale i věci dílčí. Například vařit 3 várky za týden a také vaření jinde, než u sebe v hrnci. Zpočátku jsme se totiž domnívali, že na degustaci by mých klasických 20 litrů, jež jsem schopen uvařit doma na sporáku, nestačilo, a tak jsme oslovili další kamarády a známé, u nichž by šlo udělat alespoň 40-50 litrů. Děkuji tak jak Martinovi z Pivoletu (první dvě piva APA), tak i Petrovi ze Dvou Koček (Dunkelweizen). A v neposlední řadě i kamarádu Jirkovi, který pomohl jak fyzicky s mletím, tak morálně ve chvílích pivní paniky. Koneckonců Dunkelweizen je originálně podle receptu uvařeného k jeho narozeninám a měl by i nadále nést název Jiříkovo vidění (on totiž Jirka skoro nevidí). Tak snad nejen toto pivko brzy ochutnáme U Přeška!
Momentka z vaření v Pivoletu
Klasické doplnění na závěr – výčet várek a výstav Nuselského Hovada za rok 2023:
Várka 79: Kveik – India Pale Ale. EPM: 14,6 %. Hořkost: 55 IBU. Barva: 9,3 EBC.
Várka 80: Vršovická sova – svatební Pale Ale. EPM: 13,5 %. Hořkost: 51 IBU. Barva: 9,4 EBC.
Várka 81: Cyklowit – Witbier. EPM: 10,4 %. Hořkost: 20 IBU. Barva: 7,1 EBC.
Várka 82: Hanky Chcanky – Pale Ale. EPM: 12,6 %. Hořkost: 42 IBU. Barva: 15,8 EBC.
Várka 83: Steam Beer – polotmavý ležák typu California Common (vařeno metodou BIAB, více o tomto stylu v samostatném článku). EPM: 11,6 %. Hořkost: 36 IBU. Barva: 27,6 EBC.
Várka 84: Kentucky Common – Amber Ale (vařeno metodou BIAB, více o tomto stylu bude v samostatném článku, který jsem ale ještě nenapsal). EPM: 12,9 %. Hořkost: 24 IBU. Barva: 24,3 EBC.
Várka 85: Zbytkáč – Amber Ale (vařeno metodou BIAB). EPM: 15,3 %. Hořkost: 46 IBU. Barva: 38,1 EBC.
Várka 86: Wiener Lager – polotmavý ležák vídeňského typu. EPM: 13,1 %. Hořkost: 25 IBU. Barva: 19,9 EBC.
Várka 87: Kellerbier – světlý ležák bavorského typu. EPM: 13,5 %. Hořkost: 37 IBU. Barva: 11,3 EBC.
Várka 88: Echt český ležák – světlý ležák. EPM: 12,1 %. Hořkost: 30 IBU. Barva: 6,8 EBC.
Várka 89: APA Přeštice No 1 – American Pale Ale (vařeno v Pivoletu). EPM: 11,8 %. Hořkost: 44 IBU. Barva: 17,7 EBC.
Várka 90: APA Přeštice No 2 – American Pale Ale (vařeno v Pivoletu). EPM: 12,1 %. Hořkost: 47 IBU. Barva: 9,2 EBC.
Várka 91: APA Přeštice No 3 – American Pale Ale. EPM: 13,5 %. Hořkost: 50 IBU. Barva: 9,4 EBC.
Várka 92: Přeštice - Dunkelweizen – polotmavé pšeničné (vařeno v domácím pivovárku Dvě kočky – neplést s pražským minipivovarem). EPM: 11,8 %. Hořkost: 29 IBU.
Várka 93: Přeštice - Grodziskie. EPM: 9,5 %. Hořkost: 29 IBU. Barva: 5,5 EBC.
Várka 94: Přeštice - Witbier. EPM: 10,5 %. Hořkost: 17 IBU. Barva: 7,4 EBC.
Várka 95: Narozeninová jedenáctka – světlý ležák. EPM: 11,8 %. Hořkost: 36 IBU. Barva: 14 EBC.
Várka 96: Steam of California – polotmavý ležák typu California Common. EPM: 12,9 %. Hořkost: 40 IBU. Barva: 20,6 EBC.
Celkově tedy od poslední zprávy rekordních 18 várek, za rok 2022 potom várek 11. Celkový navařený objem za rok 2022 činil 207,4 litru, což již mohu hrdě přiznat, jelikož limit pro domovařiče se posunul ze šibeničních 200 litrů na desetinásobek. A v roce 2023 se můžeme těšit na prudký nárůst výstavu, zejména právě díky várkám pro Přeštice!
A na závěr ukázka vaření u Dvou Koček (opět, není to ten pražský minipivovar, ale jeho ještě menší brácha z Libuše ;) )


Přidejte komentář

Komentáře (0)
Buďte první, kdo přidá komentář ke článku!