Pivídky doporučují:

Český pivní atlas - online prodej

Recenze zde


Pivídky na Facebooku

Novinky

5.2.2017 - Ani letos jsme nezapomněli na naše tradiční novoroční (tedy už spíš únorové) bilancování vývoje na českém pivním trhu v loňském roce: Na Hromnice o pivovar více, aneb opožděné novoroční bilancování Pivídek.

5.2.2017 - Dnes jsme také aktualizovali mapy ČR (včetně příhraničí) i Slovenska: V ČR vznikly Pivovar Hluboká (kraj Jihočeský), Kunčice (Moravskoslezský) a Grádo, již čtvrtý pivovar v moravském Tišnově a okolí! Na Slovensku bohužel pouze zanikla banskobystrická Perla, první restaurační minipivovar na Slovensku vůbec. V polském Žywci potom vznikla druhá alternativa místnímu polskému molochovi - Browar Zapanbrat. A konečně v Dolních Rakousích přibyly pivovary Holy Bräu a Braugut.

30.1.2017 - Dnes jsme byli v sekci Technet na portálu idnes.cz zařazeni mezi pět zajímavých webů týdne, čehož si samozřejmě velmi vážíme (jsme teda až na konci, ale i tak dobrý!).

1.1.2017 - Novoroční zevrubná aktualizace našich map ČR i Slovenska - kromě mnoha dílčích oprav nové pivovary Čechovka (Vysočina), Kozojedy (Plzeňský kraj), Baran (Banská Bystrica) a tři v německém příhraničí: Budenschuster, Budenschuster, Böhmerwald Brauwerkstatt a Roland Rosner. Naopak odebíráme zavřené pivovary Lukov, Galant, Šitbořice a německý Ploss. A ještě změny zařazení pivovarů - hranici ročního výstavu 10 000 hl překročili a do kategorie průmyslových se dostali Únětice a Kout, opačným směrem mezi "minipivovary" putují Herold, Podkováň a slovenský Kaltenecker.

24.12.2016 - I letos přejeme všem čtenářkám a čtenářům Pivídek štastné a klidné svátky a hodně piva nejen na štědrovečerním stole. Jak jste si určitě všimli, fungují Pivídky zhruba poslední rok v trochu omezeném režimu, což ale neznamená, že na ně úplně kašleme. Znamená to ale třeba, že letos poprvé nebude bohužel žádný pivní kalendář. Více informací na Facebooku.

Archiv

Tácek Pivídek

Gifty.cz - výhradní dodavatel tácků pro Pivídky

Na Hromnice o pivovar více, aneb opožděné novoroční bilancování Pivídek

Je již tradicí, že si na Pivídkách vždy zkraje nového roku zrekapitulujeme dění na (nejen) českém pivním trhu, zhodnotíme uplynulý rok, jako zase o něco rekordnější než ten předchozí a nastíníme si, na co se můžeme těšit v roce příštím.

Letos tomu bude poněkud jinak, především tedy proto, že než jsme dobilancovali, byl najednou začátek února, ale co na tom nakonec, zkraje ledna to stejně nikdo nečte, řada čtenářů tou dobou jistě stále ještě věří svým novoročním protialkoholickým předsevzetím a Pivídky má na svých počítačích pro zamezení pokušení pro jistotu zablokované.

Zkraje února již je situace jistě diametrálně odlišná, tak se do toho pusťme. Především hned to nejdůležitější – loňský rok nebyl rekordní! To na těchto stránkách slyšíte možná poprvé, po více než pěti letech působení si však již snad i my můžeme dovolit něco jako dlouhodobější angažovaný pohled na českou pivní scénu a loňský rok byl skutečně jiný než ty předchozí.

Tempo zakládání nových pivovarů se zpomalilo. Není to teda zas žádná katastrofa – 46 nově založených pivovarů, to nezní jako nějaká stagnace a důvod k panice. Loni ale také 9 pivovarů zaniklo a to je docela zajímavá změna. O rok dříve například vzniklo 59 pivovarů a zanikl jediný. V roce 2014 zanikly pivovary 3, o rok dříve 2…

Jde o náhodný výkyv, nebo začátek dlouhodobějšího trendu? Český pivovarský boom po těch zhruba 6 letech, kdy je skutečně nepřehlédnutelný, možná přichází do fáze, kdy nemilosrdná ruka osudu a neviditelná ruka trhu společně (ruku v ruce) dopadají na stále více pivovarů, které jednoduše nevydělávaly. Pár let přežívaly, ale pak jim došla trpělivost nebo peníze. Minipivovary vznikaly takovým tempem, že se na řadě míst nachází ve skutečně těsném sousedství a začaly si již i navzájem reálně konkurovat.Na tom všem samozřejmě nic není nic špatného a nepřirozeného, ale v minulých letech jsme to zkrátka nepozorovali.

Copak se nám děje s novým trendem obnovování dávno zaniklých někdejších průmyslových pivovarů? Před dvěma lety jsme tu velebili 9 takto obnovených pivovarů v roce 2014, o rok později jich bylo 6, v roce 2016 už pouze 4 (v Praze Uhříněvsi a Dolních Počernicích, v Záhlinicích a v Blatné). Taky – žádná katastrofa a na obnově dalších pivovarů se pracuje, ale ten trend se očividně zpomaluje.

Nacházíme se teď trochu v pozici věčně nespokojených ekonomických analytiků, jimž na grafech všechno roste, a přesto si neustále stěžují, že by to mělo růst rychleji. Může to ovšem také být tak, že se nacházíme na prahu něčeho dříve nemyslitelného, co nás dosud spíš jen strašilo v divokých snech – na prahu nasycení českého (mini)pivovarského trhu.

Vlnu zakládání minipivovarů u nás provází celou dobu jeden velmi zajímavý aspekt – její průběh a intenzitu není schopen alespoň trochu spolehlivě a krátkodobě odhadnout skutečně nikdo (redakci Pivídek z toho samozřejmě nevyjímaje). Krásným a názorným příkladem toho je člověk k tomuto z titulu své funkce patrně nejpovolanější – prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Při vší úctě k němu a k tomuto svazu (to skutečně bez ironie) jsme si nemohli nevšimnout, že kdykoliv se v posledních pěti letech pokusil odhadnout, kolik pivovarů u nás ještě vznikne, vždy trefil zcela vedle. Opakovaně se pokoušel odhadnout právě onen okamžik nasycení českého pivního trhu, kdy se celkový počet pivovarů v republice stabilizuje a následující roky ho pak opakovaně nutily tento „strop“ posouvat.

V červnu 2013 v rozhovoru pro server Peníze (citovaný článek zde) tak například řekl: „Minipivovary budou určitě ještě přibývat. Trh v České republice ještě není nasycený. V tuhle chvíli jich je tu zhruba sto pětasedmdesát. Já si myslím, že se to zastaví někde u počtu dvě stě padesát. To je zhruba strop. Pro lidi to časem už nebude taková atrakce. Dobře vedeným minipivovarům se ale bude dařit i potom. Přístup Čechů k pivu se totiž jen tak nezmění.“

V březnu 2015 (kdy se u nás nacházelo již zhruba 240 minipivovarů a 280 celkem) již server Průmyslová automatizace (citovaný článek zde) psal: „Podle Šuráně je těžké odhadovat, kde se počet minipivovarů zastaví. ‚Já odhaduji, že to bude tak mezi 350 a 400 minipivovary,‘ uvedl.“

Netrvalo dlouho a již o necelý rok později v únoru 2016 se u nás nacházelo celkem zhruba 350 pivovarů a nevypadalo to, že by se vznikáním chtěly přestat, a tak byl pan Šuráň nucen znovu „strop“ navýšit. Na stránkách Hospodářských novin (citovaný článek zde) proto uvedl: „Vzhledem k apetitu investorů a neutuchajícímu zájmu spotřebitelů to nyní vidím tak na 600. Pak by byl v každém větším městečku pivovar, jak to kdysi bývalo.“

Konečně loni v prosinci, kdy vařilo již přes 370 pivovarů, podle článku na webu Lidových novin (citovaný článek zde), zdá se, již na odhadování spíše rezignoval a strop si pro jistotu posunul dopředu na pěknou řádku let: „Před válkou u nás fungovala zhruba tisícovka pivovarů a k tomuto číslu podle Šuráně jejich počet v budoucnu možná znovu doroste.“

To by i při zachování tempa 50 nových pivovarů ročně tedy znamenalo ještě 12 let nerušeného vznikání pivovarů, jinými slovy tedy tento odhad nasycení českého minipivovarského trhu odkládá na neurčito. Data za rok 2016 ale naznačují, že právě v okamžiku kdy Českomoravský svaz minipivovarů ústy svého prezidenta konečně přijal předchozími lety potvrzovaný fakt, že růst počtu pivovarů u nás se jen tak nezastaví, tak se paradoxně znovu zmýlil.S nadsázkou a trochou škodolibosti by se dalo tvrdit, že chcete-li odhadnout, jak se bude trh minipivovarů u nás vyvíjet, vsaďte si na pravý opak toho, co předvídá svaz jich samotných.

„No a co vy chytráci z Pivídek, jak to teda bude?“ chce se asi mnohým z vás říci? Inu, nevíme, zpětně hodnotit je pohodlné a snadné, a předvídat je těžší. Asi si tady netroufnu mluvit ani za Karla, ale nějakou prognózu bych zde asi vyslovit měl, abych mohl být v příštích letech připomínán i můj zcela mylný odhad situace.

Po letech, kdy jsem si pivní boom spíše jen vychutnával a doufal jsem jen, že vydrží co nejdéle, si nyní myslím, že loňský rok skutečně nebyl náhoda. Nemyslím si, že v dohledné budoucnosti přestanou pivovary vznikat, myslím si ale, že začnou v ještě větší míře než loni také zanikat. Počet těch vzniklých bude pomaličku klesat, počet zaniklých naopak stoupat, až se, odhaduji tak za 3 roky tato čísla k sobě přiblíží a celkový počet pivovarů se tak v praxi stabilizuje.

A můj „strop“? 500-550 pivovarů. Tím bychom se dostali v přepočtu na počet obyvatel na úroveň Bavorska a stoupat výš podle mě v dnešní době již ani není možné.

Závěrem 2 poznámky, které se do letošního bilancování nehodily, ale nemohu je vynechat:

1) Již nejsme zemí s největším počtem pivovarů na osobu na světě. San Marino loni zlovolně založilo své dva první minipivovary, čímž se při 32 471 obyvatel rázem dostalo na 93,75 pivovarů na milion obyvatel, tedy téměř trojnásobek oproti nám (aktuálně 35,89). Světové prvenství jsme si tedy dlouho neužili, a pokud radikálnější čeští pivaři nevyrazí vzít San Marino ztečí, jen tak se na první pozici nevrátíme.

2) Nevím, jestli se někomu z vás líbí můj každoroční „hokejkový“ graf dlouhodobého vývoje počtu pivovarů u nás. Mně se každopádně líbí, tak vám ho nacpu i letos.

graf_zmenseny
V tomto rozlišení není nic moc vidět, graf se zobrazí ve větším rozlišení po rozkliknutí

Jak vidíte, hokejka se na čepeli začíná mírně zakrucovat, což možná při střelách švihem bude mást brankáře soupeře, ale jinak to spíš ilustruje to, že přírůstek počtu pivovarů byl loni skutečně nižší, než jsme byli zvyklí. Na konci roku 2016 jsme se s 377 pivovary přesto dostali na úroveň let 1934-1935, v tomto retrospektivním putování historií jsme se tak za poslední 3 roky dostali přes komunistický převrat a válečné hrůzy již do poněkud klidnější doby, kdy „pouze“ vrcholila hospodářská krize.

Krásný a úspěšný rok 2017 se stále plnou sklenicí všem svým čtenářům přejí Pivídky!



Poznámka: bilanční články z minulých let najdete v sekci "Povídky" - nikoliv překvapivě vždy začátkem roku...



Autor: Kryštof Materna

Vloženo: 5.2.2017



Komentáře (11)

Od nejnovějšího Od nejstaršího

  1. Polda's avatar Polda

    Zaniklý pivovar Borovinka nezanikl z přesycenosti ale z neschopnosti uvařit dobré pivo.Stejný majitel je v Bystřici v tom Novém Dvoře.Je to majitel čistič....dotace EU

    #11 – 17 February, 2017 at 11:41 am

  2. Kryštof's avatar Kryštof

    Zdravím, asi Vás zklamu, ale žádnou exaktní metodu na toto nemám, je to spíše o citu a intuici. Kdy jde o uzavření pivovaru a založení nového? Důležité jsou jistě různé atributy - změna polohy, změna technologie, změna názvu a změna sortimentu. Nemusí ale určitě změnit vše naráz. Pokud se Koníček jen přestěhuje do větších prostor, určitě ho tu "uzavírat" nebudu, prostě upravím adresu. Pokud by ale přesun byl spojen třeba se změnou názvu pivovaru a jeho piv, pak už to budu chápat tak, že jeho majitelé zavřeli původní pivovar a otevřeli si nový. Pokud obdobně pivovar jen změní nebo upraví svůj název a vše ostatní zůstane stejné, pak nevidím důvod jej brát jako uzavřený a otevřený. Takže prosím, nehledejte v tom metodologii aplikovatelnou vždy a za všech okolností na jakýkoliv sporný případ, vždy to posuzuju individuálně, ale věřím, že celkem pečlivě a statistika se proto předělávat nebude:)

    #10 – 16 February, 2017 at 12:00 pm

  3. Kisutam's avatar Kisutam

    Koníček Vojkovice se stěhuje do větších prostor,kvůli zvyšování kapacity.Bude to zase uzavřený pivovar?A paradoxně-když se bude minipivovarům dařit,budou zvyšovat výstav a stěhovat se do větších prostor,tak to na konci roku bude v bilanci kalamita,protože stále oproti minulému roku bude růst počet uzavřených pivovarů.Dle mého by se statistika měla předělat.

    #9 – 10 February, 2017 at 6:20 pm

  4. Michal's avatar Michal

    Mňa by tiež zaujímalo, kde presne sa láme kontinuita medzi starým a novým pivovarom. Aký atribút je kľúčový? Geografická pozícia? Technológia? Majiteľ? Názov pivovaru? Keď sa Blahovar na tej istej adrese s tou istou technológiou zmenil na Raven, jednalo sa o 1 uzavrený pivovar a 1 nový pivovar (-1 +1). Podobne keď sa Pánů z Růže presťahoval bez zmeny vlastníka alebo technológie, jednalo sa o zmenu počtu -1 a +1. Ale keď Lucky Bastard zmenil adresu výroby, nakúpil inú technológiu a tú starú predal, v počte sa to neprejavilo, bolo to -0 +0.

    #8 – 10 February, 2017 at 5:57 pm

  5. Kisutam's avatar Kisutam

    Mačák byl přestěhován do Riegrovky.A jedna řečnická-když se stěhoval Svatováclavský z Riegrovky do Mariánské,taky jeden pivovar zanikl a druhý vznikl?

    #7 – 9 February, 2017 at 7:50 pm

  6. pivofil's avatar pivofil

    Díky moc za článek, poučil i pobavil (a co víc si může autor přát?). Páně Šuráňovic odhady ani mně neunikly a je opravdu poučné si je tak přehledně zrekapitulovat - je vidět, že doma není nikdo prorokem. Stran toho Mačáka bych to taky viděl spíš na uzavření jednoho pivovaru a otevření jiného (pokud se tím myslí Riegrovka), protože tam žádnou návaznost třeba v sortimentu nevidím. A co se technologie týká, máte skutečně ten přesun z Mačáka do Riegrovky někým povolaným potvrzený???

    #6 – 9 February, 2017 at 9:10 am

  7. Kisutam's avatar Kisutam

    Mačák taky jen přestěhoval výrobu o pár ulic dál.Mně osobně se nejeví uzavírání pivovarů v roce 2016 jako tragédie.Pokud se varna a další technologie přesunou na jiné místo,a tam dochází k vaření,tak o nic nejde.Horší by bylo,kdyby byly použité technologie neprodejné.

    #5 – 7 February, 2017 at 9:04 pm

  8. Kryštof's avatar Kryštof

    Zdravím, uzavřené pivovary v roce 2016 si eviduju následující: Pánů z Růže Jindřichův Hradec (chápu jistou kontinuitu majitelů, technologie, ale vaří to v úplně jiném kraji, beru to tedy jako jeden uzavřený a jeden nově otevřený pivovar), U Rytíře Lochoty Plzeň, Modrý Abbé Klatovy, Rambousek Hradec Králové, Mačák Olomouc, Borovinka Bystřice nad Pernštejnem, Skřivánek Lukov (tady máte pravdu, vlastně nikdy nevařili, v roce 2016 pouze celý projekt definitivně vyhasl), Galant Mikulov (tady mám informaci, rovněž ne z první ruky, že vaří, ale pouze příležitostně, jsou tedy na hraně, pro nás je ale pravidelnost výroby důležitá) a 1. chodský pivovárek Šitbořice.

    #4 – 7 February, 2017 at 7:28 am

  9. Michal's avatar Michal

    Skvelá analýza, vďaka. Potešilo ma to, že si aj iní všimli trochu "nepresných" odhadov ohľadne rozvoja minipivovarov v ČR; takých predpovedí bolo v priebehu posledných rokov pomerne dosť a nielen od p. Šuráňa. Pripojím sa ku kisutamovi a poprosím o zoznam uzatvorených pivovarov. Asi sa medzi ne počíta aj Mikulovský Galant, ktorý by mal v súčasnosti pokračovať vo výrobe (ale z prvej ruky to neviem). Lukov v podstate ako regulérny minipivovar nikdy nefungoval, skončil na vadnej dodávke technológie. A ak medzi tých 9 radíte aj pivovar Pánů z Růže tak to nebude úplne správne; on sa síce presťahoval, ale kontinuita tam zostala. Rambousek, Borovinka a Modrý Abbé by som radil ako jasne uzatvorené, a tie ďalšie si nevybavujem...

    #3 – 6 February, 2017 at 11:40 pm

  10. Kisutam's avatar Kisutam

    Docela by mě zajímal seznam těch devíti zaniklých minipivovarů loni.Osobně si myslím,že jich tolik nebylo.

    #2 – 6 February, 2017 at 7:36 pm

  11. Vít's avatar Vít

    Já bych si dovolil být, stran vývoje počtu minipivovarů, nadále lehkým optimistou. Je pravda, že jsou kraje, které jsou již poměrně slušně zahlcené, z toho ční zejména Ostravsko, kde je asi třeba lejt o něco více než ve zbytku republiky, ostatně má to tam jistou tradici. Velký prostor ale vidím stále ještě v Praze, ne tolik v centru u tzv. turistických pivovarů, ale spíše v tradičně chlastacích lokalitách místních - Žižkov a Vinohrady by snesly minipivovarů hned několik, pivně smutno je na Smíchově, Pankráci, pivovar by si zasloužily Vršovice a též Nuselské hovado má stále nedostatečný výstav. Ale i při pohledu do dalších velkých měst je vidět, že mnohde je k optimu ještě velmi daleko. Namátkou Ústí nad Labem, Liberec, ale i Hradec (i s Pardubicemi, ať jim to není líto). Rovněž celé hojně navštěvované krajinné celky "suší hubu" - Středohoří, Český ráj, Slavkovský les, na tom západě je vůbec pivní pustina, zaplaťpámbů za Chodovar, který tam ční jako maják v pustině. Potenciál tedy je obrovský stále, strach mám z jiné věci - přestává se dostávat lidí. Pokud nebudou sládci, tak se to vskutku může zastavit poměrně nečekaně. A dík za článek, je to radost - jako vždy.

    #1 – 5 February, 2017 at 11:11 am

Pošlete komentář
(nutný)
(není nutná)
CAPTCHA Image
Jiný obrázek