Pivídky doporučují:

Český pivní atlas - online prodej

Recenze zde


Pivídky na Facebooku

Novinky

28.5.2017 - Novinky v mapě českých pivovarů: Pivovar Máša (kraj Středočeský) a U Jirsáka v kraji Olomouckém.

14.5.2017 - Aktualizace map pivovarů ČR (včetně příhraničí) i Slovenska: u nás nové pivovary U Šenkýřů (kraj Plzeňský), Měšťanský pivovar Kutná Hora, Poděbrady, Dědkův mlýn Unhošť (všechny Středočeský), Kamenice nad Lipou (Vysočina), JBM Brew Lab v Brně a Křikloun v kraji Jihomoravském. Na Slovensku vaří Baťák Brewery v Trenčianském kraji a Kazačok v Žilině, naopak vařit přestal DUB v Bratislavě. A konečně v polském příhraničí dva nové pivovary Hoppy Lab a Alternatywa.

1.5.2017 - Po dlouhé době (už to snad ani nebudeme zdůrazňovat, teď už to bude asi vždycky po dlouhé době) přidán nový článek: Pod pokličkou i pod zátkou: výroční zpráva pivovaru Nuselské Hovado 2017.

19.3.2017 - Novinky v mapách ČR a Slovenska: Kromě dílčích oprav jsme přidali Přátelský pivovar Malešov, Pivovar Kytín (oba kraj Středočeský) a Loď pivovar v Praze na Vltavě a o bílé pěně si mohou opět zpívat v Jarošově na Zlínsku. Inu, kdo jednou se napil, od těch dob žízeň má nejen tam!

Archiv

Tácek Pivídek

Gifty.cz - výhradní dodavatel tácků pro Pivídky

Jak se redaktor Pivídek pokusil překonat světový rekord v exování piva

Soutěž v exování piva je stará jako pivo samo. Vždyť koho by to nelákalo, ten slastný pocit být prostě ten nejrychlejší. Tím spíše, že se jedná o pití piva, disciplínu s tak velkou společenskou oblibou a prestiží. Od nepaměti spolu tak pivaři na celém světě v menších i větších skupinách soupeřili, kdo dokáže příslušnou objemovou míru té či oné civilizace do sebe obrátit nejrychleji. Jedinci, kteří toho byli schopni skutečně „na ex“, tedy na jedno polknutí, se pak ve svém okolí těšili úctě takřka nábožné.

Redaktor Pivídek Kryštof Materna přes to všechno dlouho neměl ambice patřit mezi tyto vyvolené jedince a o pití na čas se ani nepokoušel řka, že to je škoda piva, kterýžto nápoj si nezaslouží být bez chuťového požitku vléván do žaludku, v němž se pak zpravidla ani neohřeje. „Pivo jest nápoj chuti přímo dokonalé, a jen barbaři a prasata ho můžou takhle prznit! Dejte mi ještě jedno,“ rozohnil se jednou nad zvětralým zbytkem dvanáctého půllitru, který na sebe rozmáchlým gestem následně zvrhl.

Vše se změnilo ve chvíli, kdy málem vyhrál soutěž v exování piva „Pankrácký Vodník 2011“, na niž vtrhl nedopatřením hledaje hospodu, a kde žíznivý v odpoledním parnu vyprázdnil půllitr v čase 1:12, v rámci čehož si ještě stihl odskočit na záchod a koupit cigára, a teprve poté mu bylo oznámeno, že jen těsně podlehl místnímu domorodci, který zvítězil v čase 0:58. Druhá polovina tohoto legendárního výkonu je zachycena na následujícím amatérském videu:

V tu chvíli začal redaktor tehdy ještě neexistujících Pivídek s pilným tréninkem. Na soutěžích v exování piva se zpravidla umisťoval mezi posledními, zejména proto, že se dlouho nebyl schopen naučit na ně chodit, aniž by již měl alespoň tři piva v sobě. Postupně si však vypracoval unikátní styl exování piva, jímž si mezi kolegy z branže vysloužil přezdívku „Kanál“, což mezi specialisty na exování piva již něco znamená.

Brzy začal na soutěžích sbírat vavříny, jeho výkonnost se stabilizovala na úrovni kolem jedné vteřiny na půllitr, zatímco nejvážnější soci zvládali vyexovat pivo přinejlepším v časech kolem 2-3 vteřin, načež se obvykle vypotáceli z místnosti s nevyřčenou otázkou, zda hodlají pouze zvracet nebo rovnou zemřít.

Nakonec se však objevil soupeř, jehož výkony se zdály nepřekonatelné. Američan Steven Petrosino se již ve svých pětadvaceti letech zapsal do Guinnessovy knihy rekordů vypitím jednoho litru piva za 1,3 sekundy, čímž dosáhl toho, že tato disciplína byla kvůli obavám komise o potenciální vyzyvatele rekordu z Guinnessovy knihy raději vyškrtnuta.

Tento muž, v běžném životě uznávaná kapacita v oboru lékařství s titulem Ph.D. a specializací na kardiovaskulární choroby (toto není mystifikace - presvěčte se zde), pak nadále udivoval svými výkony na neoficiálních akcích, přičemž čas na vyexování běžného piva dokázal stlačit až na 0,18 vteřin.

Vyprázdnění sklenice v tomto čase, navíc doprovázené místo obvyklého delirického výrazu jen plachým a takřka omluvným úsměvem, vypadá, že pokoušet se o jeho překonání by bylo čiré bláznovství. Kryštof Materna se přesto, či možná právě proto, rozhodl i tohoto šampióna vyzvat. Vědom si své zodpovědnosti vůči stále početnější obci příznivců Pivídek během celého léta 2012 pilně trénoval rychlost, sílu, chuť i výdrž. Aby načasoval formu úplně dokonale, vysadil pak na celý poslední týden před svým výkonem pivo a tím pádem veškerý přísun tekutin vůbec.

Den D nastal v neděli 9. září 2012. Jeho kolega z redakčního týmu Jan Karel Bartuška pak na video brilantně zachytil a zpracoval tuto chvíli, která vejde do dějin pivní kultury bez přehánění jako osudová.

Jak jste viděli, nepovedlo se. Není pro muže hanbou přiznat porážku. Přestože Kryštof Materna vypracoval svůj styl, který mu vynesl přezdívku „Kanál“, k dokonalosti a půllitr vyprázdnil v osobním rekordu 0,36 vteřin, na Stevena Petrosina to prostě nestačilo. Na pivo však nezanevřel a momentálně prý trénuje, aby překonal rekord v době přeplavání řeky Piva v Černé Hoře. Jak tento pokus dopadl, se brzy dozvíte, před odjezdem do Pivského kaňonu se prý nechal slyšet, že doufá, že tam bude Páter, protože Velena moc nemusí, tak snad nebude zklamán.


Autor: Kryštof Materna

Vloženo: 3.10.2012



Komentáře (0)

Zatím žádné komentáře

Pošlete komentář
(nutný)
(není nutná)
CAPTCHA Image
Jiný obrázek