Pivídky doporučují:

Český pivní atlas - online prodej

Recenze zde


Pivídky na Facebooku

Novinky

5.2.2017 - Ani letos jsme nezapomněli na naše tradiční novoroční (tedy už spíš únorové) bilancování vývoje na českém pivním trhu v loňském roce: Na Hromnice o pivovar více, aneb opožděné novoroční bilancování Pivídek.

5.2.2017 - Dnes jsme také aktualizovali mapy ČR (včetně příhraničí) i Slovenska: V ČR vznikly Pivovar Hluboká (kraj Jihočeský), Kunčice (Moravskoslezský) a Grádo, již čtvrtý pivovar v moravském Tišnově a okolí! Na Slovensku bohužel pouze zanikla banskobystrická Perla, první restaurační minipivovar na Slovensku vůbec. V polském Žywci potom vznikla druhá alternativa místnímu polskému molochovi - Browar Zapanbrat. A konečně v Dolních Rakousích přibyly pivovary Holy Bräu a Braugut.

30.1.2017 - Dnes jsme byli v sekci Technet na portálu idnes.cz zařazeni mezi pět zajímavých webů týdne, čehož si samozřejmě velmi vážíme (jsme teda až na konci, ale i tak dobrý!).

1.1.2017 - Novoroční zevrubná aktualizace našich map ČR i Slovenska - kromě mnoha dílčích oprav nové pivovary Čechovka (Vysočina), Kozojedy (Plzeňský kraj), Baran (Banská Bystrica) a tři v německém příhraničí: Budenschuster, Budenschuster, Böhmerwald Brauwerkstatt a Roland Rosner. Naopak odebíráme zavřené pivovary Lukov, Galant, Šitbořice a německý Ploss. A ještě změny zařazení pivovarů - hranici ročního výstavu 10 000 hl překročili a do kategorie průmyslových se dostali Únětice a Kout, opačným směrem mezi "minipivovary" putují Herold, Podkováň a slovenský Kaltenecker.

24.12.2016 - I letos přejeme všem čtenářkám a čtenářům Pivídek štastné a klidné svátky a hodně piva nejen na štědrovečerním stole. Jak jste si určitě všimli, fungují Pivídky zhruba poslední rok v trochu omezeném režimu, což ale neznamená, že na ně úplně kašleme. Znamená to ale třeba, že letos poprvé nebude bohužel žádný pivní kalendář. Více informací na Facebooku.

Archiv

Tácek Pivídek

Gifty.cz - výhradní dodavatel tácků pro Pivídky

Cestování za pivem, speciální díl – Odtajněné autentické zápisky z výletu do Horních Franků

Půl roku po návratu z legendárního červnového výletu do Horních Franků je podle nás již doba dostatečně dlouhá na to, aby bylo možné otevřít archiv a seznámit veřejnost v plné šíři s tím, co se tam vlastně dělo. Vidět to, co v nás bezprostředně po návratu vzbuzovalo stud, s odstupem a shovívavým úsměvem. Mluvím teď hlavně o počtu vypitých piv, která jsme v těch osmi dnech zvládli, protože zde se skutečně pohybujeme v cifrách, které by i u poměrně těžkých notoriků vyvolávaly závist.

Protože jsem již po cestě tušil, že se jedná o výlet, z něhož si nejspíš po návratu nebudu nic pamatovat, rozhodl jsem se vést si svědomitě deník a každý navštívený pivovar a každé vypité pivo pečlivě zaznamenat a ohodnotit. Oba dva jsme tedy po každém ochutnaném pivu měli prostor se k němu vyjádřit, a první, co z nás vyšlo, bylo nemilosrdně zaznamenáno. Zpětně se to ukázalo jako dobrý nápad, protože mé předpoklady se potvrdily – co jsem nezapomněl ihned, to jsem zapomněl později, a tyto zápisky nyní i pro mě představují cenný materiál zpřítomňující mi čas strávený v pivním pupku světa.

Následující text tedy představuje veškeré tyto zápisky přepsané z ohmataného sešitu do elektronické podoby plus závěrečné statistické shrnutí. Po dlouhém váhání jsem se rozhodl pro skutečně věrný autentický přepis včetně blbých keců, faktických chyb a pasáží u kterých sám zpětně nechápu, co jimi chtěl pisatel (kterým jsem byl já sám) říci, protože je to podle pro zachování atmosféry výletu nezbytné a zpětné úpravy by ji jen narušovaly. Do textu jsem tak zasahoval pouze v případě gramatických chyb, překlepů, nebo pokud byl již rukopis tak roztřesený, že bylo potřeba některá slova domýšlet.

Musím tedy čtenáře upozornit, že jde o skutečně syrový text se vším negativním, co k tomu patří. Ostatně, čtenář zvyklý na naše skvostná díla psaná vytříbeným slohem a vybroušeným jazykem by po jeho přečtení mohl i zpětně ocenit naši schopnost autocenzury a úprav prvotního nápadu do finální podoby.

Tolik tedy jako vysvětlení a varování úvodem a nyní již dejme prostor oněm sto plus jednomu pivům, která jsme měli tu čest ochutnat:


1, Plzeň – nádraží: Gambrinus 11 (z kelímku, vypit ve vlaku); 0,75 l každý

Karel: (vyjadřuje spokojenost, nikoliv nadšení)
Kryštof: (vyprošťovák mu pomohl)

2, Cheb – Steak House Extreme: Gambrinus 12; 0,5 l každý

Karel: „Dej Bůh štěstí!“
Kryštof: „Dej Bůh štěstí!“
Sklenice: „Dej Bůh štěstí!“
Bůh: „Na to jsem krátkej.“

3, Cheb – Chodovarka: Chodovar 11; 0,5 l každý

Kryštof: „Ňáký komentáře?“ (ticho)
Karel: „Náhodou docela dobrý. Poslední český pivo.“

4, Bayreuth – Youth Hostel Bayreuth: Glenk Bayreuth (lahváč); 0,5 l každý

Kryštof: (rozbil marmeládu)
Karel: „Dobrý, hořký pivo.“
Kryštof: „Takový nasládlý.“
Karel: „Nasládlý? Mně nepřijde.“

Bayreuth – Brauerei Stadter; 0 l každý

Rodinný domek, pivovar připomíná pouze samolepka, homebrewing

5, Oettingen in Bayern – Oettinger (lahváč); 0,5 l každý

Karel: „Teplé a hnusné.“
Kryštof: (nemá co dodat)

Bayreuth – Buschenschänke Bäckerei; 0 l každý

Zavřené, nejspíš jen pekárna s domácím pivovarem

6, Bayreuth – Becher Bräu – Kräussenpils; 0,5 l každý (seit 1781)

Lehké, světlé, kalné; náhodně objevena hospoda Mann’s Bräu (neplánovaný pivovar); je to pivovarská hospoda?

7, Bayreuth – Mann’s Bräu – Dunkel; 1,0 l každý (seit 1823)

Hospoda ve Friedrichstrasse, pivovar v Altstadtu
Karel: „Není přes něj vidět. Je černé.“
Kryštof: „Tyjo, já si dám ještě jedno, vono to nechutná jak kafe!“

8, Bayreuth – Maisel’s Brauerei – Weisse; 0,5 l (seit 1887)

Kryštof: již zná z Hodkoviček, ale je spokojen
Karel: „Plné ovocné chuti tam napiš. To tam nepiš!“

9, Bayreuth – Bayreuther Bierbrauerei AG – Aktien Pilsner; 0,4 l (seit 1872)

Karel: „Nemá skoro žádnou chuť.“ (ale má žízeň)
Kryštof: „No… Nemá to chuť.“

10, Bayreuth – Bayreuther Bierbrauerei AG – Landsbier; 0,5 l

Karel: „Voni ty černý piva fakt uměj.“
Kryštof: „Nojo, ty jo! To vůbec nechutná jak černý pivo.“

11, Bayreuth – Maisel’s Brauerei – Kritzenthaler; 0,5 l

Kryštof: „Jak se to mohlo stát?”
Karel: „Ježišmarja!“ (tady se nám povedlo si objednat Alkoholfrei)

12, Bayreuth – Becher Bräu – Pils; 0,5 l každý

Karel: „Silná chmelová, ne zrovna příjemná chuť.“
Kryštof: „Má to nepříjemné doznívání.“
Barvou a průzračností plzeňský typ, ovšem silně chmelený
Jean-Paul (bayreuthský spisovatel z tácku): „Člověk slyší raději ozvěnu než odpověď.“

13, Bayreuth – Glenk Bräu – Pils; 0,5 l (seit 1852)

Karel: „Je v tom cítit alkohol.“
Kryštof: „Já jestli to budu takhle míchat, tak se asi pobleju.“

14, Hollstadt – Altstädter Original; 0,5 l

Kryštof: „Je v tom trochu to kafe.“
Karel: „Tmavý pivo, jak ho kurví Češi.“

15, Fresing – Weihenstephaner Pils; 0,5 l každý (seit 1040)

Kryštof: „Nejstarší globalizovaný europatok.“
Karel: „A ještě k tomu přechlazenej. Výborný tácek.“

16, Ahorntal – Brauerei Stöckel – Helles; 0,5 l každý (seit 1866)

Karel: radši si zapálil a dodal „Místní podprůměr.“
Kryštof: „To říká už tou barvou – já jsem slabé pivo.“

17, Ahorntal – Brauerei Stöckel – Landbier; 0,5 l

Kryštof: „Na to, že to je černý, je to úplně bez chuti.“
Karel: „Zapiš!“
Kryštof: udělal si z toho Rauchenbier, Marlbora dochází.

18, Bad Staffelstein-Loffeld – Staffelberg Bräu – Geldner; 0,5 l každý (seit 1856)

Karel: „Mám takovou žízeň, že bych si dal i Arguse za euro sedmdesát.“
Kryštof: závistivě kouká po půllitrech ostatních hostů.
Karel: „Já bych radši toho Arguse.“

19, Huppendorf – Brauerei Grasser; 0,5 l každý + další 0,5 l každý + další 0,5 l každý (seit 1750)

Karel: „No výborně, to chutná jako pivo.“
Kryštof: „No až moc. Takový silně nachmelený.“
Karel: „Ty už seš taky silně nachmelenej.“

20, Weismain – Püls Bräu – Pils; 0,5 l každý (seit 1798)

Kryštof: „Tak tohle bylo snad nejhnusnější.“
Karel: „To ne, to první bylo hnusnější.“
(další pivo barvy chcanek)

21, Reckendorf – Keller-Bier – Hell; 0,5 l (seit 1597)

Karel: „Docela silné. A hořké.“
Kryštof: „Docela dobrý. Není to takový to přechmelený.“

22, Reckendorf – Keller-Bier – Dunkel; 0,5 l

Kryštof: „Mně ty černý už začínaj chutnat.“
Karel: „Je to nasládlé.“

23, Weismain – Püls-Bräu – Schlenkerla Rauchenbier; 0,5 l

Kryštof: „Tak pověst nelhala, to fakt chutná jak uzený.“
Karel: „Takovej salámek ty vole. To ani nechci.“

24, Weismain – Püls-Bräu – Kellerteunk Dunkel; 0,5 l

Karel: „Barvu nevidím (pivo v porcelánu), ale chutná to jak světlý.“
Kryštof: spokojen s Rauchenbierem (viz 23)

25, Uetzing – Uetzinger Metzgerbräu – Weizen; 0,5 l (seit cca 2000)

Kryštof: „Chuť taková nijaká, ale to prostředí dělá, že mi to chutná.“
Karel: „Já nevim, chutná to jak pšeničný pivo no.“

26, Uetzing – Uetzinger Metzgerbräu – Lager (černé); 0,5 l

Karel: „Hodně kvasnicové.“
Kryštof: (zjistil, že pivo stálo 1,10 Euro) „Hodně dobrý.“

27, Stublang – Brauerei Dinkel; 0,5 l každý

Karel: „Takový typický, ničím zajímavý. Není špatný.“
Námět na název článku o Horních Francích: „Nevstoupíš dvakrát do téhož piva.“
Kryštof: „Je to takový obyčejný. Ale málem jsem to vypil i s mouchou.“

28, Ebensfeld-Pferdsfeld – Brauerei Leicht; 0,5 l každý (seit 1411)

Kryštof: „Mně popravdě moc nechutná.“
Karel: „Mně taky. Ale hospoda pěkná.“

29, Ebensfeld-Unterneuses – Brauerei Martin; 0,5 l každý

Karel: „Mně to dneska přijde všechno stejný.“
Kryštof: neschopen hodnocení zaměstnán vyprávěním bavorské stařenky o místních pivovarech

30, Bad Staffelstein-Wiesen – Brauerei Thomann – Lager; 0,5 l každý (seit 1985)

Kryštof: „Jo! Dobrý! Na tu šunku výborný spláchnutí.“
Karel: „Dobrý. Ale trošku nakyslý.“

31, Bad Staffelstein-Wiesen – Brauerei Thomann – Hefebier Weizen; 0,5 l každý

Kryštof: „Chutná to po pšenici a smrdí to po kvasnicích.“
Karel: „Kryštof zjistil, co znamená ‘hefe’.“

32, Kulmbach – Kulmbacher – Mönchshof Kellerbier; 0,5 l

Karel: „Keller nezklame.“
Kryštof: „Jó, máš to dobrý.“

33, Kulmbach – Kulmbacher – Kapuziner-Hefebier; 0,5 l

Kryštof: „Ty pivní styly se už opakujou.“
Karel: „Ty to máš takový neutrální.“

34, Kulmbach – Kulmbacher – Pilsner; 0,5 l každý

Kryštof: „Konečně pořádný kulmbašský europivo.“
Karel: „No, to ale je kulmbašský europivo. Kam se hrabe na Kellera.“

35, Bamberg – Brauerei Fässla – Gold Pils; 0,5 l (seit 1649)

Karel: „To je takový vostrý pivo.“
Kryštof: „No je takový kořeněný ty vole.“

36, Bamberg – Brauerei Fässla – Lagerbier; 0,5 l

Kryštof: „Takový já nevim… Medový, či co.“
Karel: „Já bych řek, že neurazí. Pokud nejsi trpaslík.“

37, Bamberg – Brauerei Spezial – Rauchenbier; 0,5 l každý (seit 1536)

Karel: „Es ist ein Rauchenbier! Ta vůně uzenky není nepříjemná.“
Kryštof: přičichl, ukousl a objednal prase

38, Bamberg – Brauerei Spezial – Hefebier; 0,5 l

Kryštof: „Kyselý.“
Karel: „To je fakt docela kyselý. Naprosto s tebou souhlasím.“

39, Bamberg – Brauerei Spezial – Märzenbier; 0,5 l

Karel: „Já z toho zase cejtim tu uzenku. Ta pani mi přinesla to samý.“
Kryštof: „No jo. Když to srovnáš barvou s tou ženskou vedle, tak to je to samý.“

40, Bamberg – Klosterbräu – Schwarzbier; 0,5 l každý (seit 1533)

Kryštof: „Má takovou tu hnusnou pachuť.“
Karel: „České černé pivo.“

41, Bamberg – Klosterbräu – Braustätte; 0,5 l každý

(na doporučení české erasmačky)
Karel: „Chutná mi to, co k tomu mám sakra říct?!“
Kryštof: „Nic neříkej, pij.“

42, Bamberg – Brauerei Spezial – Kellerbier; 0,5 l každý

Karel: „Dobrý, trošku nasládlý.“
Kryštof: (nad porcelánovým půllitrem) „Já jak na to pivo nevidim, tak to nemůžu hodnotit.“

43, Bamberg – Brauerei Greifenklau – Klarenbrau; 0,5 l každý (seit 1719)

Kryštof: „Plná, zakulacená, jemně nahořklá chuť.“
Karel: „Ježišmarja, co to je za kecy?! Ale kromě toho bych rád dodal, že to pivo je velmi dobré.“ (odříhne si v domnění, že mu nikdo nerozumí) „Taková o stupeň lepší Květnice.“

44, Buttenheim – Löwenbräu – Vollbier Hell; 0,5 l

Kryštof: „Na lahváče dobrý.“
Karel: „Tady ty světlý piva jsou takový podezřelý.“

45, Buttenheim – Löwenbräu – Lager; 0,5 l

Karel: „Takový nevýrazný.“
Kryštof: „Lepší než to moje no…“

46, Kemmern – Wagner Bräu – Hell; 0,5 l (seit 1788)

Kryštof: (v odpovědi na Karel/47) „Tohleto má chuť.“
Karel: „Pils už nepiju. Tohle je poměrně dobrý.“

47, Kemmern – Wagner Bräu – Pils; 0,5 l

Karel: „To ale nemá vůbec žádnou chuť.“
Kryštof: „Ježiš to je hnus.“

48, Bamberg – Brauerei Keesman – Pils; 0,5 l (seit 1867)

Karel: „Tenhle Pils není vůbec špatnej.“
Kryštof: „Ty Pilsy jsou prostě nakyslý.“

49, Bamberg – Mahrs-Bräu – Ungespudetes; 0,5 l (seit 1670)

Kryštof: „Ten Untentononc je fakt dobrej.“
Karel: „Jako já nevim, jak to komentovat už. To chutná všechno stejně. Jako dobrý pivo to je. Ale víc ti k tomu neřeknu.“

50, Schesslitz – Schmitt-Bräu – Edel Pils; 0,5 l každý (seit 1847)

Karel: „Takhle to dopadá, když člověk dostane první pivo z pípy v 10 ráno.“
Kryštof: „Barva a pěna to vypadá úplně jak česká piva. Chutí to je jak Dudák.“

51, Würgau – Hartmann – Dunkel; 0,5 l (seit 1550)

Karel: „Začíná jak německý a končí jak český černý.“
Kryštof: „Tak to je přesně to černý, který mi nechutná. Takový to český.“

52, Würgau – Hartmann – Pils; 0,5 l

Kryštof: „Já bych si ty Pilsy neměl dávat. Je to kyselý.“
Karel: „Tak jako kyselý mi to nepřijde. Ale výraznou chuť to taky nemá.“

53, Strassgeich – Drei Kronen – Zoiglbier; 0,5 l každý (seit 1308, 2011)

Kryštof: „To je fakt silný. Ale dobrý.“
Karel: „Hodně silný a hodně kvasnicový.“

54, Strassgeich – Drei Kronen – Dunkelbier; 0,5 l

Karel: (na výzvu jen se neboj kritiky) „Naopak, to je naprosto výbornej Dunkel.“
Kryštof: „No, schválně jsem si přihnul mocně a je to dobrý.“

55, Merkensdorf – Brauerei Hummel – Kellerbier; 0,5 l (seit 1556)

Karel: „Poměrně slabý na Keller.“
Kryštof: „Já nevím, jestli ten sklep cítím z toho půllitru nebo toho piva.“

56, Merkensdorf – Brauerei Hummel – Hefeweissbier; 0,5 l

Kryštof: „Jo! Dobrý!“
Karel: „Plné kvasnicové doznívání.“

57, Merkendorf – Brauerei Wagner – Ungespundet; 0,5 l

Kryštof: (nedokázal přeložit slovo Ungespundet) „Dobrý.“
Karel: „Příjemné plné chuti.“
Námět na článek: „Zpověď v Merkendorfu.“ (aneb vyplatí se vést si deník vypitých piv?)

58, Merkendorf – Brauerei Wagner – Märzen; 0,5 l

Kryštof: „To jsou tak dobrý piva!“
Karel: „Březňák může puknout závistí!“

59, Drosendorf – Brauerei Göller – Helles; 0,5 l každý (seit 1865)

(velmi příjemná hospoda se zahrádkou, dobré pivo)
Kryštof: „Pivo je dobrý a prostředí je hezký.“
Karel: „To je hrozně dobrý! Nic inteligentnějšího mě nenapadá.“

60, Drosendorf – Brauerei Göller – Dunkel; 0,5 l každý

Kryštof: „Tenhleten Dunkel je taky dobrej, do hajzlu!“
Karel: „To je taky dost dobrý pivo. Brauerei Göller se řadí na špičku hornofranských pivovarů.“

Intermezzo 1: „Dneska je naprosto výbornej den na návštěvu pivovarů.“ Karel po devátém pivu – 2012

61, Memmelsdorf – Drei Kronen – Lagerbier; 0,5 l (seit 1457)

Karel: „Na Göllera to nemá, ale je to velmi dobrý pivo.“
Kryštof: (po obdržení informace, že je to světlý) „Dobrý!“

62, Memmelsdorf – Drei Kronen – Dickelweisse; 0,5 l

Kryštof: „Kvasničák dobrej, to ti doporučuju ochutnat.“
Karel: „Kvasničák, kterej rozhodně neurazí.“

63, Memmelsdorf – Brauerei Höhn – Pils; 0,5 l každý (seit 1783)

Kryštof: „To mně mimochodem jako nechutná.“
Karel: „Ne? Mně docela jo.“

64, Bamberg - Keesmann – Pils; 0,5 l každý (seit 1867)

Karel: „Vypadá to hnusně a je to hnusný.“
Kryštof: „Má to pachuť svinstva na patře.“

65, Bamberg – Mährs Bräu – Helles; 0,5 l každý

Karel: „Další Pils, v podstatě žádná chuť.“
Kryštof: „U mě taky nic.“

66, Priesendorf – Brauerei Schräfer – Helles; 0,5 l každý (seit 1898)

Kryštof: „Je v tom chmel!“
Karel: „Pivo s velmi silnou chmelovou hořkostí.“

67, Trabelsdorf – Beck-Bräu – Kellerbier; 0,5 l každý (seit 1895)

Karel: „No je to takový zvětralý.“
Kryštof: „Chuť je dobrá, ale není to úplně vychlazený.“

68, Viereth-Trunstadt-Weiher – Kundmüller; 0,5 l každý (seit 1835)

Kryštof: „Poněkud nevýrazné chuti.“
Karel: „Osvěžující.“
Kryštof: „Protože seš zpařenej jak prase.“

69, Viereth-Trunstadt – Mainlust – Dunkles; 0,5 l každý (seit 1848)

Karel: „Nakyslé. Navrch není vůbec černé. Chutí připomíná ale.“
Kryštof: „Přehořklé.“

70, Bischberg – Zur Sonne – Urtyp Hell; 0,5 l každý (seit 1587)

Kryštof: „Nevím, jestli to je tím, že mám takovou žízeň, ale mně to chutná velmi.“
Karel: „Má takovou nevýraznou chuť.“

71, Bischberg – Zur Sonne – Weizen; 0,5 l

Kryštof: „Jo. I ty Weizeny maj dobrý. I když mně všechny ty Weizeny chutnaj stejně.“
Karel: „Jestli tohle nemělo chuť (viz 70), tak tohle už teprve nemá chuť.“

72, Bamberg – Kaisersdon – Kellerbier; 0,5 l (seit 1718)

Kryštof: „Příjemně nahořklé. Doznívání cítím ještě teď skrz ty nudle.“
Karel: „Standardní dobrý hořký Kellerbier.“

73, Bamberg – Kaisersdom – Dunkelbier; 0,5 l

Karel: „Tmavé a zvětralé.“
Kryštof: „Teď je ještě zvětralejší.“

74, Bamberg – Brauerei Fässla – Lagerbier; 2,0 l každý

Doprovázeno pouze komentářem zápasu Německo – Itálie; pro odborný komentář piva viz 36

75, Sambach – Brauerei Hennemann – Lagerbier; 0,5 l (seit 1870)

Kryštof: „Chuti spíše nevýrazné, nicméně osvěžující.“
Karel: „Dobrý, ale taky nevýrazný.“

76, Sambach – Brauerei Hennemann – Weissen Saison; 0,5 l

Karel: „Lehké pšeničné.“
Kryštof: „To je na mě příliš kyselé.“

77, Frensdorf-Herrnsdorf – Barnikel – Helles; 0,5 l (seit 1366)

Kryštof: „Vychlazené, což je v tomhle vedru hlavní. Trochu nakyslý.“
Karel: „Takový nakyslý.“

78, Frensdorf-Herrndorf – Barnikel – Dunkel; 0,5 l

Karel: „Cítím v tom ten pražený slad.“
Kryštof: „Ale jo, dobrý, není to ten českej rez.“

79, Frensdorf-Herrndorf – Barnikel – Weissen; 0,5 l

Karel: „Já marně čekám, až se dostaví nějaká chuť.“
Kryštof: „Pšenice v tom je. Mám ji v nose.“

80, Frensdorf-Renndorf – Müller – Fränkischenich Dunkel nicht Hell; 0,5 l každý (seit 1874)

Karel: „To je hrozně kyselý.“
Kryštof: „Silné doznívání na patře.“

81, Frensdorf-Untergreuth – Brauerei Büttner – Bier; 0,5 l každý (seit 1782)

Kryštof: „To je nějakej Helles, ne? Bez chuti.“
Karel: „Jemná hořkost. Neznámého druhu.“

82, Debring – Müller – Micherla; 0,5 l (seit 1699)

Karel: „Nemá to výraznou chuť.“
Kryštof: „Micherla, čekal jsem něco speciálního, ale je to normální Pils.“
Karel: „No já jsem to pil.“

83, Debring – Müller – Dunkles; 0,5 l

Kryštof: „Průměrný Dunkel.“
Karel: „Mně to přijde jako nadprůměrný Dunkel.“
Kryštof: „Možná sis jen nadprůměrně přihnul.“

84, Stegaurach – Hansbräu Stegaurach – Pils; 1,0 l každý (seit 2001)

Kryštof: „Výbornej Bitburger.“
Karel: „Dobrý pivo, ale chtělo by to trošku vychladit.“

85, Tiefenellern – Brauerei Hönig – Lager; 0,5 l každý (seit 1478)

Karel: „To je ovšem velmi dobré.“
Kryštof: „Sice nevim, jakej je to druh, ale hořkost správná, doznívání taky.“

86, Lohndorf – Heinrich Hölzlein – Vollbier Lager; 0,5 l každý (seit 1781)

Karel: „Jasnej Dunkel.“ (půllitr je porcelánový, barva není vidět)
Kryštof: „Dobrý. Konečně něco nasládlýho.“

87, Melkendorf – Winkler – Lager; 0,5 l každý (seit 1889)

Karel: „Má to dobrou hořkou chuť, možná trochu palčivou.“
Kryštof: „Má jisté odstíny suchosti.“

88, Geisfeld – Griess – Lager; 0,5 l každý (seit 1872)

Karel: „Poměrně slabý Lager.“
Kryštof: „Není to ono. Pečlivým srovnáním posledních 87 piv docházím k závěru, že tomu něco chybí.“

89, Weismain – Püls-Bräu – Weissen; 0,5 l

Kryštof: „Já až budu v Praze, tak už ty Weisseny pít nebudu.“
Karel: „Já až doma uvidím Meisela, tak si dám Meisela/majzla.“ (těžko říct, co měl Karel na mysli)
Karel: „Ale to pivo dělá divy v tom vedru.“ (asi lepší nevědět)

90, Geisfeld – Krug – Lager; 0,5 l každý (seit 1820)

Kryštof: „Velmi silně chmelené.“
Karel: „Příjemná jemná hořkost.“

91, Rossdorf am Forst – Lagerbier; 0,5 l (seit 1784)

Karel: „Tohle pivo je dobré, jemně hořké a naprosto ho nejsem schopen odlišit od těch dalších, která jsem dneska měl.“
Kryštof: „Možná už si zvykám na ta silná piva, ale je to slabý.“

92, Rossdorf am Forst – Braunbier; 0,5 l

Kryštof: „Až na lehký nádech rzi na patře vynikající.“
Karel: „Možná už to nedokážu rozlišovat, ale má to takovou jemnou příchuť.“
Kryštof: „Možná už tvoje chuťový buňky nedokážou rozlišovat nic než jemný náznaky chuti.“

93, Bamberg – Ambräusianum – Helles; 0,5 l každý (seit 2004)

Karel: „Má to vysloveně konformní chuť.“
Kryštof: „Je to Helles na pomezí s Weissenem.“

94, Bamberg – Ambräusianum – Dunkles; 0,5 l každý

Kryštof: „Lehce nahořklé a po půl kilu masa to má i plné doznívání.“
Karel: „Přes půl kila masa vůbec nejsem schopnej cejtit chuť. Ale je to asi docela dobrý.“

95, Bamberg – Schlenkerla – Rauchenbier; 0,5 l každý (seit 1405)

Karel: „V podstatě to chutná velmi dobře. Ale po tom půl kilu vepřovýho nemám na uzený ani pomyšlení.“
Kryštof: „Tak tohle je naše pravděpodobně poslední bamberské pivo.“

96, Nürnberg – Barfüsser – Blonde; 0,5 l (seit 1994)

Karel: „Až nepříjemně palčivé.“
Kryštof: „Má mírně nakyslou chuť s příjemným dozníváním, pokud má člověk rýmu. Chuťově vyvážené, cenově nikoliv.“

97, Nürnberg – Barfüsser – Schwarze; 0,5 l

Kryštof: „Tak to už má přesně to doznívání, který na českých černejch pivech nemám rád.“
Karel: „Má to náhodou dobrou, lehce nasládlou, nikoliv však nepříjemnou chuť.“

98, Nürnberg – Altstadthof – Rotbier; 0,5 l (seit 1984)

Kryštof: „Chutná to jak černý. Zas to doznívání nepříjemné tam (tomu?) kazí (kozí? kurví?) chuť.“
Karel: „Má podivnou, nepřirozeně sladovou chuť.“

99, Nürnberg – Altstadthof – Lagerbier; 0,5 l

Karel: „Hodně sladová příchuť.“
Kryštof: „Tohle chutná příjemně, byť hořčeji než jsem zvyklý.“

100, Nürnberg – Altstadthof – Schwarzbier; 0,5 l

Karel: „Chutná to jako typický český černý pivo, sakra!“
Kryštof: „Tak tohle je mé poslední pivo?“ (zavzlyká a utře slzu) „Hnusné.“

101, Nürnberg – Altstadthof – Weissbier; 0,5 l

Kryštof: „Weissbier docela dobrej. Trochu sladší a ne tolik kyselej.“
Karel: „Nasládlé, s výraznou chutí pšenice.“


Souhrny

Celkem druhů piv: 101
Celkem litrů: 82,4
Celkem pivovarů: 59
Celkem navštívených pivovarů: 46

Zaznamenal: Kryštof Materna

Vloženo: 31.12.2012



Komentáře (0)

Zatím žádné komentáře

Pošlete komentář
(nutný)
(není nutná)
CAPTCHA Image
Jiný obrázek