Pivídky doporučují:

Český pivní atlas - online prodej

Recenze zde


Pivídky na Facebooku

Novinky

12.12.2018 - Přidán nový článek - Nové značení piv, aneb z bláta do louže, nebo z deště pod okap?

1.12.2018 - Přidán nový článek - Vše, co jste nechtěli vědět o nealkoholickém pivu a neobtěžovali jste se zeptat, díl 1..

5.11.2018 - dnes jsou Pivídky zase o rok starší! Je jim sedm, což není málo, ale my samozřejmě doufáme, že se dožijí aspoň plnoletosti. Díky všem, kteří nám zachovávají přízeň - a mají stále žízeň po kvalitním pivu!

30.10.2018 - Přidána nová pivídka o Zavlažování pivních pouští České Republiky 2014-2018!

30.10.2018 - Novinky v mapách ČR i Slovenska: Garp (kraj Středočeský), Volf (Pardubický), Pioneer Beer (Žatec), Na Vývoji (Vlašim), Pod Besedou (Tábor) a slovenské Včelco Smolenice (Trnavský). Přesunul se pivovar Buchvald ze Spišské Nové Vsi a pro jistotu zcela zavřel pražský Boršov, dříve U Valšů.

Archiv

Tácek Pivídek

Gifty.cz - výhradní dodavatel tácků pro Pivídky

Výroční zpráva attopivovaru Nuselské Hovado 2018 – pivovar v číslech

Tak jako vždy na apríla (a loni na svátek práce, protože byl sládek líný) vám Pivídky přináší výroční zprávu domácího attopivovaru Nuselské Hovado. Pravidelným čtenářům jistě není třeba tento průmyslový gigant představovat, ostatní pak jen odkážeme na výroční zprávy z minulých let, kde najdou vše a ještě něco navíc – za roky 2014 a 2015 jsou zpracovány jako seriosní zprávy velkého korporátu, v roce 2016 jsme se zaměřil na historii a tradici (tehdy tříletého pivovaru) a loni byla zpráva zpracována ve stylu fotoreportáže z vaření jedné várky.

Letos je nosným tématem pivovar v číslech. Doufám, že některé z níže uvedených údajů vám přiblíží, jak vlastně domácí vaření piva vypadá, kolik to stojí, jestli to stojí za to a podobně. Zpracovávaným obdobím je samozřejmě hlavně čas od poslední výroční zprávy, to je od 1. května 2017 do 1. dubna 2018, během nějž byly uvařeny várky s pořadovým číslem 33 až 40. Ale aby v tom byl aspoň trochu chaos, občas se čísla uvedená týkají i roku 2017. Pivaři jsou však lidmi chytrými a oduševnělými, takže to jistě z popisů pochopíte.

etiketa_varka_34.png, 583kB
Etiketa várky 34 - IPA Koala s australskými a novozélandskými chmely

3599 – tuto baťovskou cenu jsem utratil za suroviny pro várky 33 – 40. Do toho nepočítám masivní investice do vybavení pivovaru (jako je třeba nákup sítka a podobně), které jsem navíc od svých vděčných konzumentů částečně dostal darem (teda sítko jsem si platil sám, ale dostal jsem třeba nový hrnec, ten byl jistě o nějakou tu korunu dražší). Koho by to zajímalo, vychází to přibližně 10 kč na půllitr. To ovšem počítáme pouze suroviny, bez dalších zmíněných investic a také bez energií a vysoce odborné – a bohužel také neplacené – práce sládka.

777 – tolik gramů bylo na várky 33 – 40 spotřebováno chmele. V průměru je to 97 gramů na várku, což nejvíce vytahují štědřeji chmelené várky piv typu Ale.

599 – tolik let tvrdím, že je stará tradice vaření piva v Nuslích – podrobnosti najdete ve Výroční zprávě pro rok 2016.

201,7 – taková byla v litrech produkce attopivovaru v roce 2017. Vchází to cca na 22,5 litru na várku. Abychom zachovali stejnou měrnou jednotku jako konkurence (třeba pro případ, že by chtěl někdo porovnat výstav Hovada a Plzeňského Prazdroje), jedná se o výstav dobře přes 2 hl. Oproti minulým letům je to pokles (zejména proto, že pivovar v daném období uvařil pouze devět várek, oproti deseti v letech předcházejících), ale nám nejde o kvantitu, ale o kvalitu, že jo...

116 – zhruba tolik hodin času jsem strávil všemi činnostmi kolem várek 33 – 40. Vaření mi z toho přitom zabralo jen něco přes padesát hodin – takže to dělá přes šest hodin na vaření, plus něco málo přes osm hodin na další činnosti (příprava receptu, šrotování, nákupy, stáčení atd.). Za takovou dobu jsem mohl napsat slušně dlouhý hrdinský epos, nebo se naučit základy truhlařiny, takže je jistě dobře, že jsem ho nestrávil podobnými zbytečnostmi a věnoval ho vaření piva.

100 – přesně tolik dní trvá nejen polární noc, ale i loňská nejdelší přestávka mezi dvěma várkami. Většinou se k vaření nedostanu přes léto, takže i tato přestávka spadla do období mezi začátkem června a polovinou září. Nejkratší pauzou bylo naopak čtrnáct dní, frekvenci zvyšuji hlavně na podzim, protože kolem vánočních svátků musí být samozřejmě co pít. Průměrně se pak k vaření dostanu cca jednou za měsíc, když nepočítáme zmíněnou letní pauzu.

50 – takový objem v litrech má největší loňská investice do technologického rozvoje pivovaru, nerezový hrnec, který můžete vidět na obrázku níže i s částí sládka. Rozloučit jsem se tak musel, ač s těžkým srdcem, s původním smaltovaným a částěčně prorezlým hrncem, který tak věrně sloužil několik let. Ale samozřejmě jsem ho nevyhodil a tak stále čeká na další šanci.

hrnec.jpg, 279kB

35 – zhruba tolik litrů, tedy necelé dvě průměrné várky, jsem schopen najednou uskladnit v ležácké ledničce. Co je navíc, je třeba v zájmu attopivovaru vypít. Občas je možné část produkce uskladnit i v druhé ledničce, ale tam se musí opatrně, aby se do ní vešlo i něco jiného. Jen tak je možné si zachovat přízeň druhé obyvatelky pivovaru, která je pro možnost zachování vaření piva klíčová.

39,33 – tolik kilo sladu se spotřebovalo na várky 33 – 40. Je to přibližně 4,8 kg na várku.

19,8 – taková byla stupňovitost nejsilnějšího piva, uvařeného dosud v attopivovaru, belgického tripelu „Hercule“ (pojmenovaném po fiktivním, ale i tak nejslavnějším Belgičanovi). Obsah alkoholu byl 9,9 %. „Nejslabším“ pivem od poslední výroční zprávy byl Summer Ale, 11,1 EPM a 4,7 % alkoholu.

etiketa_varka_36.png, 493kB
Etiketa várky 36 - belgického tripelu Hercule

8 – od poslední výroční zprávy (1.5.2017) uvařilo Nuselské Hovado 8 várek, za kalendářní rok 2017 potom várek 9.

5 – v lednu 2018 započal už pátý rok existence pivovaru. Kolik se za tu dobu načalo lahví, už nikdo nespočítá (a je to tak dobře, ještě bych si připadal jako alkoholik).

4 + 4 – to není matematická úloha, ale počet várek spodně a svrchně kvašených (i když, jestli vám to udělá radost, klidně to spočtěte, výsledek najdete o pár řádek výše). Vařit oba druhy mi naštěstí umožňuje příhodná teplota sklepa, což je dobře, jeden druh by mě asi začal nudit.

3 – tolik „nových“ receptů jsem loni vyzkoušel. Samozřejmě, že každý recept je v něčem jiný, úplně stejný vařím v podstatě jen jeden – Kellerbier, světlý ležák bavorského typu. U některých dalších jsou však změny větší či menší. Za ty „nové“ recepty označuji ty, kde dopředu moc netuším, jak výsledek dopadne a takovými byly loni jen tři várky, APA, Belgický tripel a medové pivo.

2 – počet rmutů, na které vařím většinu ležáků. Jak si může pozorný čtenář povšimnout, s klesajícími čísly dochází autorovi inspirace.

1 – zakončíme to pateticky – za všemi těmi ciframi stojí jediné, a tím je láska k pivu. Bez ní by to mohlo dělat jen hovado. Nashledanou u dalších výročních zpráv nuselského attopivovaru se těší vrchní Hovado


Jan Karel Bartuška

Vloženo: 1.4.2018


Poznámka: pro sběratele zde bude v následujících dnech přiložen archiv s etiketami v elektronické podobě. Archiv bude obsahovat jak jednotlivé etikety ve vysokém rozlišení, tak i soubory Word s rozložením pro tisk. Pokud si tedy tyto soubory vytisknete, dostanete přesnou kopii etiket pivovaru Nuselské Hovado. Vytištěné etikety nenabízím. Etikety várek z předchozích let je podobně možné nalézt u minulých výročních zpráv.




Komentáře (1)

Od nejnovějšího Od nejstaršího

  1. matotu's avatar matotu

    To Atomium a Čůrající chlapeček jsou super! :-D

    #1 – 20 May, 2018 at 3:13 pm

Pošlete komentář
(nutný)
(není nutná)
CAPTCHA Image
Jiný obrázek